Fotoparoda „Kelionė per UNESCO pasaulio paveldo vietoves“

Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje 2016 m. lapkričio 17 d. atsidarė ukrainiečių fotomenininko Igorio Neščeret  fotografijų paroda, skirta UNESCO pasaulio paveldo miestams. Žmonijos civilizacijai svarbios vietos ir jų dominantės – svarbūs kultūros paveldo paminklai pateikiami žiūrovams, atskleidžiant skirtingus rakursus, stilistinę – spalvinę išraišką, skirtingą apšvietimą, detales ir akcentus.

Fotonuotraukose matome Lvovo, Vilniaus, Briuselio, Berno, Veronos ir Vienos istorinių centrų fragmentus. Spalvinis nuotraukų sprendimas siejamas su fotografijos meno, kuris jau greitai švęs du šimtus metų, atsiradimo epocha. Pasak ukrainiečių menotyrininko V. D. Putiatino, parodos autorių „…jaudina ne pastatų konstrukcijos, o ypatinga istorinė senųjų paminklų aura, jaučiamas jo siekis architektūrinėje – dekoratyvinėje plastikoje įžvelgti ir įamžinti žmonijos genijaus pasireiškimą“.

Parodos atidarymas, skirtas Pasaulinei filosofijos dienai įvyko lapkričio 17 d., 16.00 val. Igor Neščeret pristatė pranešimą „UNESCO pasaulio paveldo miestų istoriniai centrai kaip unikali komunikacijos erdvė“. Jis pasakojo apie savo keliones po kultūros paveldo vietoves, apie savo patirtį, dirbant vyresniuoju moksliniu bendradarbiu Charkovo kultūros paveldo centre, apie filosofinį savo santykį su pristatomais kultūros paminklais. Apskritojo stalo diskusijoje, skirtoje kultūros paveldo apsaugos filosofijai, dalyvavo Ukrainos ambasados atstovė Svitlana Kovtun. Diskusijos metu aptartas tolimesnis Ukrainos ambasados ir Agentūros kultūrinis bendradarbiavimas.

Igor Neščeret – keliaujantis filosofas su foto kamera, filosofijos mokslų kandidatas, Charkovo P. Vasylenko nacionalinio žemės ūkio technikos universiteto UNESCO  žmonijos komunikacijos filosofijos katedros kultūrinės edukacinės programos „Žmonijos elgesio būdai“ vadovas. Jo darbų temos „Europos architektūros paveldas“, „pasaulio gamtos ir kultūros paveldas“, „vizualinė filosofija“, „žmonijos elgesio būdai“ ir kt. Igoris dalyvavo daugiau nei 40 parodų. Nuotrauka „Veronos stogai“ tarptautiniame foto konkurse Lenkijoje „Dvasingumas ir mistika objektyve 2015“ apdovanota 2-uoju prizu. Jo darbai saugomi Charkovo dailės muziejaus kolekcijoje, kituose muziejiniuose rinkiniuose, privačiose kolekcijose Ukrainoje, Italijoje, Vokietijoje ir Belgijoje.

Paroda vyks iki 2017 m. sausio 17 d.

Darbus galima pažiūrėti internete: http://palladium-gallery.com/igor-neshheret/?trend=20

Atnaujinimo data: 2016-11-17

Naujausi įrašai

Kategorijos