Konferencija dėl Vilniaus Didžiosios sinagogos įpaveldinimo, 2017

Rugsėjo 4–5 d. LNB bibliotekoje vyko konferencija „Kaip įpaveldinti Vilniaus Didžiosios sinagogos vietą?“, kurioje dalyvavo svečiai iš Izraelio, JAV, Vokietijos, Ukrainos, Lietuvos parlamentarai, Vilniaus savivaldybės ir Vilniaus žydų bendruomenės atstovai. Pristatyti šią vasarą vykusių Didžiosios sinagogos archeologinių tyrinėjimų rezultatai, architektūra, išlikusi ikonografija, kitų Europos sinagogų atkūrimo pavyzdžiai. Išsakytos įvairios nuomonės: nugriauti sinagogos vietoje esantį pastatą, atlikti išsamius archeologinius tyrimus, eksponuoti autentiškus radinius vietoje, atkurti istorinę urbanistinę aplinką, kompleksą pažymėti šiuolaikinėmis priemonėmis, sukurti informacijos centrą ar vietos žydų bendruomenės susitikimų vietą; labai svarbu atrasti prasmingą atkuriamo komplekso turinį.
Šis projektas labai svarbus ne tik Vilniui, bet Europai ir visam pasauliui: siekiama šiuolaikiškai įamžinti Vilniuje šimtmečius klestėjusios, o XX a. visuotinį naikinimą išgyvenusios tautos šventyklą su biblioteka. Šio paveldo simbolinė svarba neapsiriboja Vilniumi – ji šiandien ir ateityje išliks išskirtinai svarbi visame pasaulyje pasklidusiems, su Vilniumi savo kultūrą ir istoriją siejančių litvakų palikuonims. Šis Vilniaus paveldo objektas yra vienas stipriausių UNESCO Pasaulio paveldo svarbą ir perspektyvą stiprinančių veiksnių.
Konferenciją organizavo VšĮ „Šiaurės Jeruzalė“ su LNB Judaikos tyrimų centru, bendradarbiaujant su Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra.

VGTU lektorius, dr. Andrius Kulikauskas (ms@ms.lt) parengė apklausą, kurios tikslas „aiškiau suvokti, kokios mintys ir kokie ženklai skatintų lietuvius kitaip suprasti save ir labiau atjausti Lietuvos žydus. Jūsų atsakymai padės parengti mokslinį pranešimą, numatytą skaityti Liubline, Lenkijoje, apžvelgiantį nuostatų kaitos ir tapatybės raidos santykį šiuo klausimu. Visi atsakymai bus skelbiami viešai, visuomenės turto pagrindais, kad visi galėtų jais nevaržomai naudotis.“ Informacija taip pat bus paskelbta VSAA ir galimai savivaldybės svetainėse.

Apklausa „Kas didintų atjautą Lietuvos žydams?“:
https://www.surveymonkey.de/r/52VHJS7

Apklausa anglų kalba:
http://defendinghistory.com/dr-andrius-kulikauskas-la…/89801

Atnaujinimo data: 2017-09-06

Naujausi įrašai

Kategorijos