Autentiškų durų atnaujinimas

Agentūra nuo 2015 metų pradėjo fiksuoti dar išlikusias autentiškas senų pastatų įėjimų į pastatus paradines duris ir jau sukaupė virš dviejų šimtų tokių durų nuotraukų. Vienos yra neblogai išsilaikiusios, nedidelis skaičius restauruotų, tačiau daugiausiai jų apleistos ir netvarkomos. Jei pastatas įtrauktas į kultūros vertybių registrą, tai unikalioms durims daugiau galimybių išlikti, nes jos būna įrašytos kaip pastato vertingoji savybė. Nemažai pastatų neįtrauktų į registrą, taip pat galėtų didžiuotis gražiomis durimis, tačiau gyventojų dauguma nelinkusi investuoti į durų restauravimą, jiems paprasčiau, pigiau pakeisti jas naujomis – „saugiomis metalinėmis“. Toks požiūris naikina pastatų savastį, menkina unikalų miesto puošnumą (pvz. Pamėnkalnio g. 36 ir Šaltinių g. 9. Durų evoliucijos pavyzdys Pylimo g. 45: senosios durys buvo laikinai pakeistos į metalines, tačiau 2019 m. atkurtos senosios durys (žr. pav.).

Pamėnkalnio g. 36 durys2 durys4 - Copy
durys1 durys3 durys6
Pamėnkalnio g. 36      Šaltinių g. 9                  Pylimo g. 45

Skatindama ir siekdama padėti išsaugoti kuo daugiau autentiškų istorinių pastatų durų, Agentūra inicijavo, o nuo 2017 m. Savivaldybė suteikė galimybę gauti dalinį (50 proc.) finansavimą tokių durų restauravimui, remontui ar atkūrimui pagal buvusį pavyzdį. Dažnai gyventojai, rengdami fasadų tvarkybos projektus pamiršta šį fasado elementą, todėl kiekvienu atveju kalbamės su gyventojais ar pastato priežiūrą administruojančia įstaiga skatindami nepamiršti durų ir pasinaudoti paramos teikiama nauda.  Šia galimybe jau pasinaudojo kelių pastatų savininkai.

Pavyzdys: K. Kalinausko g. 10 durys (iliustracija kairėje: viršuje – iki tvarkymo, apačioje – atnaujintos 2020 m.

Linkime pastatų savininkams labiau stengtis tausojant ir tvarkant autentiškas savų namų puošmenas ir todėl  KVIEČIAME teikti daugiau prašymų dalinei finansinei paramai gauti.

 

Atnaujinimo data: 2020-10-30

Naujausi įrašai

Kategorijos