Vilniaus verbų kultūrinė tradicija

Vilniaus verbų rišimo tradicija – nematerialaus kultūros paveldo vertybė

Verbų sekmadienis, dar vadinamas Palmių sekmadieniu, švenčiamas visame katalikiškame pasaulyje likus savaitei iki Velykų. Tądien Pietų Europoje žmonės tradiciškai į bažnyčią nešasi palmių šakeles. Lietuvoje yra dvejopos verbos – apeiginės, surištos iš kadagio, gluosnio ar kitų augalų šakelių, ir dekoratyvinės, sukurtos iš džiovintų ir dažnai dažytų gėlių bei žolynų. Tikrąja verba Lietuvoje laikoma kadagių šakelių puokštė.

Verbų sekmadienį bažnyčiose pašventintos verbos laikomos namuose ištisus metus tikint, kad jos  gali apsaugoti nuo nelaimių. Dar gaji tradicija Verbų sekmadienį šeimos narius išplakti verba, tikint, kad taip jie įgis stiprybės ir sveikatos.

Savita spalvingų ir puošnių rankų darbo verbų kultūrinė tradicija gimė XIX. a. pradžioje Vilniaus krašte. 1847 m. verbas pirmą kartą nutapė dailininkas Kanutas Ruseckas („Lietuvaitė su verbomis“), o 1866 m. pirmą kartą aprašė lenkų etnografas Oskaras Kolbergas. Vilnietiškų verbų gamyba yra ilgas, sudėtingas, meistriškumo reikalaujantis darbas. Jų grožis užburia spalvų deriniais, tradiciniais ornamentais. Pasak etnologo Liberto Klimkos, ornamentikoje įžvelgiama gyvybės medžio, žemės bei ugnies simboliai.

Vilnietiškų verbų kūrimo tradicija, perduodama iš kartos į kartą, išliko gyvybinga iki šių dienų. 2019 m. ši tradicija įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Šis sakralus simbolis tapo ne tik Velykų, bet ir „Kaziuko“ mugės dalimi. Vilniaus verbos dėl savo grožio ir savitumo paplito visoje Lietuvoje ir puošybai naudojamos mugėse, dainų šventėse, festivaliuose. Kaip unikalus rankdarbis jos  dažnai iškeliauja į įvairias pasaulio šalis. Šis liaudies meno kūrinys tapo išskirtiniu Vilniaus simboliu.

UAB „Sauluva“ (Pilies g. 36/Literatų g. 3) galerija – Vilniaus dailiųjų amatų programos dalyvė –  kiekvienais metais prieš Verbų sekmadienį demonstruoja vilnietiškų verbų pynimą bei rengia velykinių kiaušinių marginimo vašku mokymus.

Su artėjančiu Verbų sekmadieniu, kvepiančiu pavasariu, gaivinančiu širdis ir sielas!

Atnaujinimo data: 2021-03-16

Naujausi įrašai

Kategorijos