VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



Įvyko renginiai, skirti Europos Paveldo dienoms ir
Pasaulinei Turizmo dienai

(2010 m. rugsėjo mėn. 17–23 d.d.)

Kaip ir kasmet nuo 1999 m. Agentūra surengė šventinius Europos paveldo dienų renginius. Šįmet šventės tema buvo „Paveldas ir šeima“. Skirtingai nei Kultūros paveldo departamentas, kuris daugiausiai dėmesio skyrė Lietuvos istorijos mastu garsioms šeimoms, Agentūra pakvietė šventės dalyvius prisiminti Vilniaus miesto kultūrai svarbias šeimas bei susitikti ir kalbėtis su šiuo metu kultūros paveldo vertybėmis besirūpinančiomis šeimomis ir bendruomenėmis.

Rugsėjo 17 d. surengtas pasivaikščiojimas po Rasų kapines „Senųjų Rasų kapinių paminklai“, dalyvavo apie 20 žmonių, tame tarpe 10 studentų. Buvo aplankyti žymių vilniečių kapai, apžiūrėti istoriniu ir meniniu požiūriu vertingiausi paminklai. Siekdami gilinti savojo miesto bendruomenės paveldo suvokimą, ateityje ketiname dažniau rengti ekskursijas į istorines Rasų ir Bernardinų kapines.

Rugsėjo 22 d. Agentūra surengė Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių Dominikonų vienuolyno apžiūrėjimą. Mat ši miesto šventovė ir joje gyvenanti bendruomenė yra nesenai atsikūrę ir todėl čia miestiečiai gali aiškiai matyti dvasinio gyvenimo ir jam tarnaujančio kultūros paveldo atgimimą. Apie 50 įvairaus amžiaus vilniečių po šventovę vedžiojo ir su vienuolių gyvenimu įtaigiai supažindino dominikonų vienuolis Pijus. Brolis Pijus aprodė restauruojamą bažnyčią, sunykusį, numatomą tvarkyti vienuolyną, kuriame dar aiškiai matyti buvusios seniausios Vilniaus miesto Šv. Jokūbo ligoninės liekanos. Po pasivaikščiojimo visi ekskursijos dalyviai buvo pakviesti į vienuolyno svečių kambarį, kur, renginio dalyviams vaišinantis arbata brolis Pijus išraiškingai pristatė dominikonų vienuolijos istoriją, dabartinius jų bendruomenės Vilniuje rūpesčius bei viltis, atsakė į klausimus. Ekskursijas po senąsias Vilniaus bažnyčias ir vienuolynus Agentūra pagal pageidavimą rengia visais metų laikais ir įvairaus amžiaus grupėms.

Rugsėjo 23 d. Žvėryno seniūnijoje buvo surengtas susitikimas su saugomų medinių pastatų savininkais. Peržiūrėjus jaukų ir poetišką V. Damaševičiaus filmą apie nykstantį Žvėryno medinės architektūros paveldą, dalyvaujant Žvėryno seniūnui T. Klimavičiui įvyko diskusija su vietos bendruomenės atstovais. Aptarus šių laikų iššūkius ir poreikius tausoti vertingiausią Žvėryno paveldą – medinę architektūrą, pripažinta, kad visgi tebestokojama viešų paskatų tvarkyti saugotinus statinius, nes dėl bendro žemo pragyvenimo lygio suprantantieji ir norintys tvarkyti paveldo vertybes to neišgali. Diskusijos pasėkoje nutarta, kad pačiai vietos bendruomenei būtina sudaryti vietos iniciatyvinę grupę, kuri sutelktų medinės architektūros savininkus ir, bendradarbiaujant su Seniūnija ir Agentūra, inicijuotų įvairių projektų rengimą ir finansinės paramos paiešką.



Daugiau informacijos Jums suteiksime
el. paštu k.vizinyte@vsaa.lt
tel. (8 5) 212 1851






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt