VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪROS
2014 METŲ  METINIS  PRANEŠIMAS

VšĮ „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra„ (toliau Agentūra) veiklos sritys – Vilniaus istorinio miesto centro, UNESCO Pasaulio paveldo vietovės vertybių apsaugos ir tvarkybos planavimas bei įgyvendinimo koordinavimas; Senamiesčio vertingųjų savybių būklės raidos stebėsena; gyventojų ir turto valdytojų paveldosauginis ugdymas, konsultavimas ir finansinis skatinimas; vietos ir ES projektų rengimas ir įgyvendinimas; tarptautinis bendradarbiavimas. Planuodama savo veiklą ir rengdama projektus Agentūra remiasi UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos įgyvendinimo gairėmis (2006 m.).
2014 m. Agentūros veikla buvo sutelkta miesto jaunuomenės ir gyventojų paveldosauginio sąmoningumo ugdymui; ES ir kitų projektų įgyvendinimui ir naujų kūrimui; tarptautiniam bendradarbiavimui. 2014 m. sėkmingai baigti 2 ES projektai, darniai įsijungta į 2 Baltijos jūros regiono Pasaulio paveldo turizmo projektus, aktyviai dalyvauta Pasaulio paveldo miestų organizacijos regioninėje veikloje, sėkmingai surengtas Tarptautinis Pasaulio paveldo miestų forumas, skirtas Vilniaus įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 20-mečiui.
Pranešime pateikiama informacija apie VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros (toliau Agentūra) 2014 m. veiklą įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės strateginio plano tikslą (2.3) „Efektyviai ir tausojančiai naudojamas kultūros paveldo potencialas“; ir šio tikslo uždavinius: saugoti, tvarkyti ir naudoti kultūros paveldą (2.3.1), saugoti Vilniaus senamiesčio savitumą ir didinti jo patrauklumą (2.3.2), taip pat tikslo (2.4) „Padidėjęs miesto žinomumas ir reikšmingas vaidmuo tarptautiniame kontekste“ uždavinį: vykdyti tarptautines iniciatyvas, aktyviai dalyvauti bendruose projektuose (2.4.1.3).
Agentūros steigėja – Vilniaus miesto taryba. Kitų dalininkų nėra. Kontroliuojamų subjektų Agentūra neturi. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra turi paramos gavėjos statusą, įstaigoje dirba 8 darbuotojai.
Piniginės lėšos, gautos 2014 m. agentūros veiklai, 518009Lt, iš jų:
- Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšos – 331600 Lt,
- LR Kultūros ministerijos biudžeto lėšos – 20000 Lt,
- iš Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo INTERREG IVC programos INOCRAFTS ir  HERITPROT projektų vykdymo išlaidų kompensavimui – 156639Lt,
- už atliktas paslaugas gauta 3570 Lt,
- rėmėjai  Tarptautinio kultūros paveldo forumo organizavimui 6000 Lt,
Agentūros 2014 metų veiklos sąnaudos 520716 Lt, iš jų:
356882 Lt – 8 darbuotojų išlaikymui, vykdant Vilniaus miesto sąvivaldybės ir Europos Sąjungos projektų finansuojamą veiklą, iš jų: 14600 Lt vienkartinė priemoka darbuotojams užbaigus INTERREG IVC  du projektus vykdytus trejus metus,   
12400 Lt – patalpų išlaikymas ir komunalinės paslaugos, 7615 Lt – išlaidos ryšiams,
111279 Lt – Europos Sąjungos veiksmų programos INTERREG IVC dviejų projektų išlaidos,
20017 Lt – sąnaudos  Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos finansuotam projektui  „Edukacinė programa Istorinės Lietuvos sostinės“,
6368 Lt – sąnaudos Tarptautinio kultūros paveldo forumo organizavimui, 1500 Lt pašalpa mirus darbuotojo tėvui.
2014 m. gruodžio 31 d. agentūroje buvo 121811Lt ilgalaikio turto, kurio likutinė vertė 3987 Lt.  Ilgalaikio turto nusidėvėjimo 2014 m priskaičiuota 961 Lt. Ilgalaikio turto įsigijimų ir nurašymo 2014 m. nėra. 2014 m. įsigyta 1186 Lt vertei trumpalaikio materialaus turto ir jo vertė  2014 m. gruodžio 31 d. yra 40148 Lt.
Agentūros direktorius Gediminas Rutkauskas užima direktoriaus pareigas nuo 1999 metų rugsėjo mėnesio (su pertrauka 2011 gruodžio – 2013 balandžio mėnesiais, kuomet ėjo LR Kultūros viceministro pareigas). Darbo užmokestis – 54 679 Lt per 2014 m. G. Rutkauskas 1989 metais baigė Vilniaus dailės akademiją, gavo architekto diplomą.  1989 – 1990 metais dirbo vyriausiuoju architektu Aukštaitijos nacionaliniame parke, 1990 – 1997 m. - Valstybinėje kultūros paveldo inspekcijoje ir  Kultūros paveldo apsaugos departamente. 1997 – 2000 metais dirbo ICCROM (Tarptautinis kultūros paveldo tyrimų ir studijų centras) regioninės Teritorinio ir urbanistinio konservavimo programos koordinatoriumi.

Senamiesčio – UNESCO Pasaulio paveldo vietovės būklės stebėsena
Nekilnojamojo kultūros paveldo registre esančių Vilniaus senamiesčio objektų stebėsena pradėta 2011 m. fiksuojant esamą Vilniaus senamiesčio statinių ir jų aplinkos būklę, pateikiant šią informaciją viešai prieigai. 2014 m. vykdant stebėseną atlikta 40-ies valstybės saugomų kultūros paveldo objektų apžiūra ir fotofiksacija, parengta 40 apžiūros aktų. Viso nuo 2011 m. atlikta 250-es objektų apžiūra. Apžiūros aktai, fotografijos viešai prieigai pateikiami Agentūros svetainėje http://www.vsaa.lt/_pastatai.htm. Stebėsenos intensyvumui ir kokybei gerinti 2014 m. lapkričio mėn. Agentūra parengė projektą Kultūros fondo paramai gauti. Parama neskirta. Rengiant projektą-paraišką sukurta ir, gavus lėšų, būtų pradėta įgyvendinti kokybiškai nauja, sisteminė vietovės stebėsena, apimanti pastatų fizinės būklės, jos raidos fiksavimą elektroninių instrumentų, duomenų kaupimo įrangos bei tam skirtų specialių programų pagalba. Numatyta kaupti, analizuoti ir lyginti stebėsenos duomenis, raidos tendencijas. 2014 m. negavus reikiamų lėšų, stebėsenos kokybė negerėjo. Todėl, kol bus gautos lėšos reikiamoms priemonėms įsigyti ir pradėta kokybiškai pažangesnė stebėsena, Agentūra 2014 m. atnaujino ir kaupė naujausias žinias apie užsienio šalių paveldo stebėsenos būdų ir priemonių raidą, pradėjo patirties šioje srityje analizę. Surinktų duomenų pagrindu 2015 m. numatyta rengti paraiškas - projektus,  skirtus pradėti formuoti ir įgyvendinti kokybiškai naują Senamiesčio stebėseną.

Bendruomenės ugdymas

Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra nuolat rengė konsultacijas pastatų savininkams, kurių metu suinteresuotiems aiškinta tvarkybos darbų organizavimo ir įgyvendinimo tvarka, bendrieji reikalavimai, jie buvo supažindinami su galimybėmis gauti paramą finansinę (2008.11.12 Vilniaus m. savivaldybės Tarybos sprendimas Nr. 1-683 „Dėl paramos skyrimo  kultūros paveldo statinių išorės ir jų aplinkos tvarkybai tvarkos aprašo tvirtinimo“) ar atlikus pastatų išorės tvarkymo darbus savo lėšomis, gauti kompensaciją už patirtas finansines išlaidas tiems darbams atlikti (2011.12.28 Vilniaus m. savivaldybės Tarybos sprendimas Nr. 1-374 „Dėl privačios nuosavybės – kultūros paveldo statinių išorės ir jų aplinkos tvarkybos darbų išlaidų kompensavimo taisyklių tvirtinimo“). Nors planuota, 2014 m. finansinė parama pastatų savininkams neskirta. 2013 m. pabaigoje Agentūra sudarė bendradarbiavimo sutartis su Oslo savivaldybės Kultūros paveldo vadybos skyriumi ir trejų medinės architektūros pastatų Žvėryne, valstybės saugomų kultūros paveldo objektų, savininkais bei jų pagrindu parengė ir teikė paraiškas ES finansinio mechanizmo/ Norvegijos fondų paramai šių pastatų restauravimui gauti. 2014 m. tikėta gauti parama dėl ribotų fondo lėšų neskirta.
2013 m. Agentūra parengė ir Vilniaus miesto savivaldybės Taryba patvirtino „Paramos skyrimo daugiabučių gyvenamųjų namų, esančių senamiestyje ir jo apsaugos zonose, fasadų elementų galimai avarinei būklei likviduoti tvarkos aprašą“, kuriuo Vilniaus miesto savivaldybė, skatindama viešąjį sektorių ir privačius asmenis bei organizacijas bendromis jėgomis tvarkyti daugiabučius namus, esančius Vilniaus senamiestyje ir jo apsaugos zonose, skiria finansinę paramą namų fasadų elementų – balkonų, karnizų, parapetų ir architektūrinių detalių galimai avarinei ar avarinei būklei likviduoti. 2014 metais buvo sudarytos septynios sutartys su daugiabučių gyvenamųjų namų valdytojais dėl balkonų avarinės būklės likvidavimo darbų ir paramos gyventojams už atliktus tvarkybos darbus skyrimo. 2014 metais savivaldybei buvo pateikta medžiaga dėl objektų Panerių g. 13 ir 15 tvarkybos darbų užbaigimo ir dalinio (dėl didelės darbų apimties) darbų atlikimo Savanorių g. 11. Finansavimą minėtiems darbams tikimasi gauti 2015 metais. Agentūra parengė ir 2014 rugpjūčio mėn. pateikė Kultūros paveldo departamentui projektą-paraišką dėl pastato Stiklių g. 4 gotikinių fasadų ir patalpų mūro restauracijos.
Bendruomenės ugdymo programai 2014 metais savivaldybė lėšų neskyrė. Todėl Agentūra intensyviai konsultuodama pastatų savininkus skatino ir patarė kaip savo jėgomis imtis smulkios pastatų prižiūrimosios tvarkybos, reikalaujančios tik atsakingo dėmesingumo ir minimalių lėšų. 2014 m. pabaigoje atnaujinti duomenys apie savininkus pasirengusius tvarkyti savo pastatų išorę ar/ir aplinką. 2015 m. pasikeitus sostinės savivaldybės Tarybos sudėčiai ir atitinkamai veiklos prioritetams, Agentūra šiuos duomenis pristatys Tarybai, apeliuodama dėl šios programos tęstinumo ir finansavimo svarbos.  

Dalyvavimas ES projektuose

ES INTERREG IV C projekte „Gaisrų prevencija ir gaisrų gesinimo sistemų tobulinimas Pasaulio paveldo miestų istoriniuose centruose“ (HERITPROT) analizuota ir diskutuota Europos istorinių miestų - UNESCO Pasaulio paveldo vietovių patirtis, saugant ir gelbstint kultūros paveldo vertybes nuo gaisrų. Projekto partneriais buvo 9 Europos miestai: Cuencos, Holloko, Rygos, Sighišoaros, Varšuvos miestų savivaldybės, Tenerifės priešgaisrinio gelbėjimo konsorciumas (vadovaujantis partneris), Azorų civilinės saugos tarnyba, Merseyside priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra drauge su Vilniaus apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba (toliau – VAPGV).
Dalyvavimas projekte suteikė galimybę įgyti vertingos, sąlyginai naujos priešgaisrinės saugos organizavimo Europos miestų senamiesčiuose patirties. Projekto įgyvendinimo metu surengti mokymo ir pasikeitimo patirtimi seminarai visuose partnerių miestuose. 2014 m. Vilniaus darbo grupės atstovai dalyvavo teminiuose seminaruose Terceiroje, Rygoje ir baigiamojoje projekto konferencijoje La Lagunoje. Projekto eigoje parengta virš 50 gerosios praktikos pavyzdžių, kuriuos siūloma panaudoti organizuojant gaisrų prevenciją ir gaisrų gesinimą istoriniuose miestuose. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas kilnojamųjų kultūros paveldo vertybių apsaugai ir evakavimui gaisrų metu. Gerosios praktikos pavyzdžiai aprašyti projekto leidinyje „Gaisrinės saugos Pasaulio paveldo miestuose gerosios praktikos vadovas“ anglų kalba (A Good Practice Manual for Fire Protection in World Heritage Cities). Šiam leidiniui Agentūra drauge su VAPGV pateikė penkis gerųjų praktikų aprašymus.
Projekto Vilniaus darbo grupė surengė eilę seminarų ir tarpinstitucinių pasitarimų. Pirmieji tarpinstituciniai pasitarimai vyko 2013-06-26 d. ir 2013-11-19 d. Bendro darbo rezultatas – parengtas Vilniaus senamiesčio prioritetinių gaisrinės saugos požiūriu kultūros paveldo objektų atrankos kriterijai ir sąrašas. 2013-12-10 d. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamente vykusiame pasitarime nuspręsta parengti Vilniaus senamiesčio gaisrinės saugos planą (schemą), pritaikant pažangią Europos patirtį. 2014-03-06 d. patvirtintas Gaisrų prevencijos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje priemonių planas. Į atnaujintą priemonių planą įtraukta priemonė „parengti Vilniaus senamiesčio gaisrinės saugos schemas Geografinės informacinės sistemos (GIS) pagrindu“. Gairinės saugos schema (planas) pradėta rengti 2014 m. antroje pusėje, planuojama baigti 2015 m. Schemoje bus sužymėti prioritetiniai objektai, apleisti pastatai, transporto eismas ir hidrantų išdėstymas. Ateityje ši schema papildytina informacija apie objektuose saugomas kilnojamąsias kultūros paveldo vertybes. Pagal dabartinę praktiką ugniagesiams tokia informacija nėra teikiama. 2014 m. gegužės 7 d. Bendrajame pagalbos centre (P. Vileišio 20A) įvyko trečiasis tarpinstitucinis posėdis dėl Vilniaus senamiesčio kultūros paveldo objektų, skirtų saugoti ir eksponuoti kilnojamąsias kultūros vertybes, gaisrinės saugos priemonių. Posėdyje dalyvavo LR Kultūros ministerijos, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros atstovai. Posėdyje nuspręsta parengti Rekomendacijas (gaires) apie pažangias gaisrinės saugos priemones taikytinas muziejuose, archyvuose ir bibliotekose. HERITPROT darbo grupės atstovai parengė „Rekomendacijas dėl kilnojamųjų kultūros vertybių esančių muziejuose, bibliotekose, archyvuose ir kulto pastatuose, gaisrinės saugos stiprinimo“ (išsiųstos Kultūros ministerijai ir Kultūros paveldo departamentui 2014-10-22 d. raštu Nr. 35 LR). Kultūros paveldo departamentas šias Rekomendacijas išplatino per Lietuvos savivaldybių asociaciją ir Lietuvos apskričių priešgaisrines gelbėjimo valdybas. 
2014 m. spalio 17 d. surengta baigiamoji HERITPROT projekto konferencija, kuri vyko Vilniaus miesto Tarybos salėje. Konferencijoje pristatyta 9 Europos istorinių miestų patirtis, saugant ir gelbstint kultūros paveldo vertybes gaisro ir kitų pavojų metu, projekto HERITPROT metu pasiekti rezultatai ir pasiūlymai kaip tobulinti gaisrinę saugą Vilniaus kultūros paveldo objektuose: Rekomendacijos ir pradėtas rengti Gaisrinės saugos planas. Konferencijoje dalyvavo Vilniaus miesto muziejų, bibliotekų ir kitų svarbių kultūros paveldo objektų valdytojai bei visos Lietuvos apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų atstovai, - viso 62  dalyviai.
Pasibaigus projektui, agentūra numato ir toliau koordinuoti Senamiesčio priešgaisrinės saugos plano rengimą bendradarbiaujant su Vilniaus apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba, LR Kultūros ministerija ir Kultūros paveldo departamentu, stiprinant kilnojamųjų kultūros paveldo vertybių gaisrinės saugos priemones. Bendras Vilniaus paveldotvarkininkų ir valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbas yra sėkmingo tarpinstitucinio bendradarbiavimo pavyzdys.
ES projektą INNOCRAFTS „Amatininkystės naujovės verslo politikoje“ Agentūra įgyvendino bendradarbiaujant su Vilniaus amatininkų asociacija. Projekte dalyvavo 15 partnerių institucijų iš 11 Europos šalių: Florencijos savivaldybė (vadovaujantis parteris), Toskanos savivaldybių asociacija (Italija), Prancūzijos nacionalinis menų ir amatų institutas, Andalūzijos paveldo visuomeninis fondas (Ispanija), Bistritos savivaldybė (Rumunija), Regiono savivaldybių asociacija (Bulgarija), Burgas savivaldybė (Bulgarija), Barselonos prekybos rūmai (Ispanija), Aalto universiteto meno ir dizaino mokykla (Suomija), Rygos savivaldybė, Reimso savivaldybė (Prancūzija), Airijos amatų taryba, Budapešto įmonių agentūra (Vengrija), Slovakijos pramonės ir prekybos rūmai. Projekto metu buvo keičiamasi patirtimi dėl amatininkų dirbtuvių steigimo ir veiklos, rengiami mokymo seminarai, teminiai vizitai, analizuojama geroji praktika, amatų atgaivinimo ir mokymo istoriniuose miestuose planai.
2014 m. spalio 28 – 30d. vyko programos INTERREG IVC projekto INNOCRAFTS („Amatininkystės naujovės verslo politikoje“) baigiamoji konferencija Florencijoje (Italija), kurioje dalyvavo ir agentūros bei Vilniaus amatininkų atstovai. Toskanos matų asociacijos, ANCI prezidentės Saros Biagiotti vertinimu projektas INNOCRAFTS „Amatininkystės naujovės verslo politikoje“ - tai Europinė platforma, pirmoji Europoje analizavusi, atrinkusi ir aprašiusi gerąsias amatininkystės praktikas ir pavyzdžius, įdomiausias inovacijas vietose ir regionuose. Konferencijoje pristatytas projekto rezultatas – leidinys anglų kalba ,,Verslo modeliai ir inovacijos menų ir šiuolaikinių amatų sektoriuje“ (Business Models and Innovation Policies in the Artistic and Contemporary Crafts Sector). Tai gerųjų praktikų vadovas, kurį sudaro projekto dalyvių atrinktų 60 gerųjų praktikų pavyzdžių iš 13 Europos miestų. Leidinyje taip pat pateikti 24 geriausieji pavyzdžiai apie tradicinės amatininkystės plėtrą, įrodantys ekonominį poveikį. Tarp jų ir Vilniaus miesto savivaldybės vykdomas ‚Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių‘ programa, pristatyta seminaruose Florencijoje, Reimse, Bistritoje, Barselonoje, Burge.
Pagrindinis INNOCRAFTS tikslas – kiekviename projekte dalyvaujančiame mieste pritaikyti bent po vieną pažangų kito miesto partnerio įgyvendintą projektą ar jo dalį. Agentūra analizavo projektus, kurie galėtų būti įgyvendinti Vilniuje. Svarstyti Reimso, Aalto ir Airijos amatų tarybos pristatyti pavyzdžiai, kuriuose siūlomas amatininkų, verslo vadybos studentų ir profesionalių dizainerių bendradarbiavimas, verslo konsultacinių paslaugų tiekimas, diegiant pažangias verslo rinkodaros strategijas ir stiprinant amatininkų gaminamų produktų konkurencingumą. Kita mums aktuali patirtis - tai amatų mokymo centrų sėkmė Florencijojes ir Bratislavoje. Projekto Vilniaus darbo grupė surengė eilę pasitarimų, kuriuose buvo svarstoma galimybė kurti Vilniaus amatų mokymo centrą. 2014 m. Agentūrai inicijavus parengta „Tradicinių amatų sektoriaus ir neakademinio mokymo bei tobulinimosi praktikos amatų srityje apžvalga“ Lietuvoje ir Vilniuje, pateiktos amatininkystės politikos gairės Europos komisijai. Parengta Vilniaus amatų mokymo ir parodų centro steigimo bei statybos paraiška buvo pateikta Kultūros ministerijos skelbtai Kultūros objektų aktualizavimo 2014–2020 metų programai finansuotinai ES lėšomis. Suplanuota 2015 m. surengti konferenciją skirtą Amatų mokymo ir parodų centro kūrimo sostinėje perspektyvoms aptarti, pasitelkiant Lietuvoje jau veikiančių panašaus pobūdžio centrų patirtį.

Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programa
Telkiant Vilniaus dailiųjų amatų programos dalyvius ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos narius bendrai veiklai 2014 m. analizuotos amatininkystės kaip smulkiojo verslo perspektyvos kintant ekonominėms sąlygomis ir visuomenės poreikiams. Svarstyti amatų raidos, inovacijų, verslo bei mokymosi ugdymo klausimai, esamos tradicijos, jų įtaka miesto turizmo plėtrai – augantis  dėmesys tradicinei amatininkystei ir lankytojų užsukančių į galerijas-dirbtuves ir pageidaujančių dalyvauti amatų mokomuose-ugdomuosiuose  užsiėmimuose skaičius.
Programoje dalyvauja 16 galerijų - dirbtuvių, kurioms savivaldybė išnuomojusi patalpas Vilniaus senamiestyje lengvatinėmis sąlygomis. Kas mėnesį 1-2 kartus vykdomi pasitarimai programos vykdymo klausimais, skatinant programos dalyvius vieningai dalyvauti viešuose renginiuose mieste ir svetur, šventėse - „Europos ir Sostinės dienose“, Kaziuko ir Baltramiejaus mugėse, Europos paveldo dienose. Planuojant 2014 m. Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos narių dalyvavimą Kaziuko mugėje organizavome 2 pasitarimus su Kaziuko mugės rengėjais UAB ,,Vikšris“ ir Vilniaus etninės kultūros centru. Aštuntus metus programos nariais buvo sutelkti dalyvauti Kaziuko mugės eisenoje su amatininkų vėliavomis ir šventiniais amatininkų drabužiais. Šeštus metus tradicinės šventės iniciatorė, programos dalyvė VšĮ ,,Amatų gildija“, remiant Vilniaus miesto savivaldybei ir talkinant VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, Vilniaus miesto Rotušės aikštėje surengė Baltramiejaus mugę. Šios atgimusios tradicinės, kokybiškai tobulėjančios miesto šventės tampa nematerialaus kultūrinio paveldo vertybėmis, reikšmingai stiprinančiomis Vilniaus istorinio miesto centro, UNESCO  Pasaulio paveldo vietovės, kultūrinį turinį ir pažangą. Europos paveldo dienoms pažymėti rugsėjo mėnesį Agentūra kartu su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija organizavo nemokamą renginį tema „XX amžiaus pradžios dvasia stiklo juvelyrikoje, vitraže ir fotografuojant XXa. pradžios technologija“, kuris vyko Senųjų amatų dirbtuvėje (Savičiaus g. 10). Renginį sudarė 2 dalys – buvo pristatyti stiklo juvelyrikos ir vitražo menai ir jų amatininkystės pagrindai, demonstruojamas senasis fotografavimas ,,penkiaminute“. 9-tus metus iš eilės Vilniaus dailiųjų amatų programos dalyviai bei Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai dalyvavo „Sostinės dienose“ - dalyvavo menininkai ir amatininkai iš 5 galerijų - dirbtuvių. Įvyko 4 pasitarimai dėl ‚Amatų miestelio‘ Tymo kvartale ar alternatyvioje vietoje kūrimą ir tikslus; analizuotos galimybės Amatų mokymo ar Kulinarinio paveldo centrui pritaikyti medinės architektūros pastatą Polocko g. 52.
Nuo 2009 metų tęsiama tradicija kiekvieno mėnesio pirmąjį trečiadienį galerijose-dirbtuvėse rengti nemokamus amato pažintinius-mokomuosius-ugdomuosius užsiėmimus visuomenei. Parengėme pristatymą šešiamečiams vaikams: “Kas yra paveldas ir tradiciniai  amatai Vilniaus senamiestyje“, suorganizuota ekskursija dvejose tradicinių amatų dirbtuvėse, demonstruojant amatų gamybos procesus. 2014 m. parengėme 11 informacinių pranešimų spaudai ir internetinėms svetainėms apie Dailiųjų amatų programos dalyvių veiklą, galimybę vilniečiams ir miesto svečiams dalyvauti mokomuosiuose-kūrybiniuose užsiėmimuose, parodose, teminėse paskaitose, kituose renginiuose. Agentūros specialistė nuolat vykdė galerijų-dirbtuvių veiklos stebėseną, fotofiksavo reikšmingiausius įvykius. Peržiūrėjus programos dalyvių interneto svetaines, parengtos išvados ir siūlymai kiekvienam programos dalyviui. 14 programos dalyvių, įvertinus jų gaminių kokybę, įgijo Tautinio paveldo sertifikatus. Jie su savo gaminius 2014 m. pristatė 7-iose miesto ir 6-iose šalies šventėse, 8 tarptautiniuose renginiuose. 2014  m. galerijose–dirbtuvėse suorganizuotos 62 parodos, 15 nemokamų paskaitų-seminarų. Auksakaliai, keramikai, tekstilininkai išmokė po kelis mokinius, kurie jau dirba savarankiškai, yra pripažinti ir ima konkuruoti su buvusiais mokytojais. Kasmet 3-4 dirbtuvėse sudaroma galimybė atlikti praktiką studentams. 9 galerijose-dirbtuvėse vykdoma muziejinė veikla, kaupiama informacija ir duomenys apie amato priešistorę, įkurtos senųjų amato įrankių ir gaminių ekspozicijos.
2014 m. parengti 2 projektai Lietuvos kultūros tarybai ,,Vilniaus istoriniai amatai ir paveldas“, „Senieji amatai istorinėse Lietuvos sostinėse“ (tęstinis projektas 2015 metams).  
2014 m. programos dalyvių ir asociacijos narių veikla plėtėsi ne tik pačiose dirbtuvėse, bet ir už jų ribų – vykdyti užsiėmimai su neįgaliais ar sergančiais vaikais darželiuose, mokyklose, Santariškių ligoninėje. 2014 m. drauge su Vilniaus i turizmo nformaciniu centru suorganizuota virš 200 nemokamų praktinių-mokomųjų užsiėmimų turistams. Tokius užsiėmimus kituose Lietuvos rajonuose vykdė 5 galerijos-dirbtuvės. Lankytojų užsakymu 9-iose dirbtuvėse pradėti rengt užsakomieji renginiai. Plėtojant šią programą 2015 m. numatoma:
- surengti respublikinę konferenciją amatininkystės raidos ir mokymo klausimais, o remiantis jos išvadomis atnaujinti planus Tradicinių amatų mokymo ir parodų centro steigimui Vilniuje;
- remiantis ES INNOCRAFTS  projekto metu sukauptomis žiniomis ir ryšiais stipinti programos kokybinę pažangą koordinuojant ir gerinant jos narių verslo rinkodarą ir bendradarbiavimą su kaimyninėmis šalimis.

Tarptautinis ir regioninis bendradarbiavimas
2014 metais Agentūra dalyvavo UNESCO Pasaulio paveldo centro (PPC) ir Šiaurės Pasaulio paveldo centro (Oslas) inicijuotame projekte „Tvarus Pasaulio paveldo turizmas Šiaurės ir Baltijos regiono šalyse“.  Kovo 20-21 d. Agentūros direktorius G. Rutkauskas dalyvavo pirmajame projekto posėdyje Stokholme. Renginyje aptartos Pasaulio paveldo vietovių kultūros ir istorijos vertybių pristatymo patirtys, ekonominis poveikis turizmo rinkai ir turizmo industrijos keliami pavojai PP vietovėms. PPC atstovai išplatino rekomendacijas dėl PP turizmo plėtros.   
Lapkričio 12–14 d. Agentūros vadovas pranešėjo vaidmenyje dalyvavo Pasaulio paveldo miestų organizacijos (PPMO) Šiurės-Vakarų Europos regioninėje konferencijoje Kvedlinburge „Krizės, kaip galimybė Pasaulio paveldo miestams“, perskaitė pranešimą „Šiuolaikinis poreikis kurti pasaulio paveldo komunikacinius ir istorinių žinių mainų tinklus“. Pranešime, atsižvelgiant į įtemptą ir greitai kintančią geopolitinę padėtį, akcentuota PP vietovių sukauptos istorinės patirties ir kultūros vertybių šiuolaikinės aktualizacijos ir komunikacijos, intensyvesnio bendradarbiavimo tarp PP vietovių valdytojų būtinybė.      Renginyje dalyvavo PPMO generalinis sekretorius p. Denis Ricard (Kvebekas), PPMO Šiaurės-Vakarų Europos regiono skyriaus vadovas p. Matthias Ripp (Regensburgas). G. Rutkauskas dalyvavo regioninio skyriaus ir centrinės vadovybės pasitarime, su vadovais aptarė Vilniaus galimybes keisti savo narystę Centrinės Europos skyriuje į Šiaurės-Vakarų Europos. Šis pragmatinis ketinimas buvo iškeltas PPMO asamblėjoje Sintroje 2011 m. 2012 m. įkūrus PPMO Šiaurės-Vakarų Europos skyrių į jį iš Cnetrinės Europos skyriaus ‚perėjo‘ Varšuva.
Lapkričio 25 d. Agentūros vadovas drauge su Kultūros paveldo departamento vadovybe dalyvavo Estijos, Latvijos ir Lietuvos paveldosaugos vadovų pasitarime Rygoje. Iš anksto suderinęs su visomis šalimis Agentūros vadovas pasitarime pristatė glaudesnio ir tiesioginio bendradarbiavimo UNESCO  Pasaulio paveldo, visų pirmą šalių sostinių Rygos, Talino ir Vilniaus istorinių centrų vadybos klausimais. Su Latvių ir Estų atstovais preliminariai sutarta dėl intensyvesnio bendradarbiavimo tarp už sostinių PP atsakingųjų institucijų.
2014 m. pradžioje gavus Mero pritarimą, įtempto Agentūros darbo pasėkoje gruodžio 4–6 dienomis buvo surengtas Regioninis Pasaulio paveldo miestų forumas „Istorinio miestovaizdžio išsaugojimas ir raida“, skirtas Vilniaus istorinio centro (Senamiesčio) įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 20-mečiui. Forumas vyko Vilniaus rotušėje ir Savivaldybės tarybos salėje. Forumo tema – šiuolaikinė miestų plėtra, jos sąlygota urbanistinė, ekonominė bei socialinė raida ir istorinių miestų integruotas paveldosauginis valdymas. Forumo dalyviai dalijosi patirtimi ir analizavo UNESCO Rekomendacijas dėl istorinio urbanistinio kraštovaizdžio (miestovaizdžio), jų įgyvendinimo patirtis: šiuolaikinės ekonominės ir socialinės raidos įtaką miestovaizdžiams. Renginyje dalyvavo regiono miestų, įrašytų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, politikai, administratoriai, vietovių valdytojai, paveldo tvarkybos specialistai, žymūs paveldotvarkos ekspertai bei tarptautinių organizacijų atstovai: 28 svečiai iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Škotijos, Ukrainos ir Vengrijos, taip pat  virš 50 vietinių dalyvių iš valstybinių institucijų, Vilniaus miesto savivaldybės, akademinių institucijų. Forumo partneriai buvo Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas. Agentūrai pavyko pritraukti privačius Forumo rėmėjus: UAB Baltischeshaus ir UAB „Sweco Lietuva“. 
Forumo dalyvius sveikino Vilniaus meras A. Zuokas, UNESCO Pasaulio paveldo centro Europos ir Šiaurės Amerikos padalinio vadovė P. Totcharova, Lietuvos Respublikos nuolatinis atstovas prie UNESCO ambasadorius A. Gelūnas ir Pasaulio paveldo miestų organizacijos (OWHC) Generalinis direktorius D. Ricard. Pagrindinius pranešimus skaitė Tarptautinio kultūros vertybių konservavimo ir restauravimo studijų centro (ICCROM) Vietovių skyriaus direktorius J. King, kultūros paveldo ir darnios urbanistinės plėtros konsultantas D.Rodwell, Agentūros vadovas G. Rutkauskas, taip pat UNESCO Pasaulio paveldo miestų paveldo tvarkybos specialistai iš Baku, Rygos, Sankt Peterburgo, Tbilisio, Torunės, Varšuvos ir Vilniaus.
Agentūros veikla vykdant tarptautinį bendradarbiavimą 2014 m. buvo ypač vaisinga:

  1. sėkmingai surengtas  plačios aprėpties PPMO forumas, sulaukęs palankiausių PPMO vadovybės ir renginio dalyvių atsiliepimų; šio renginio pasėkoje 2015 m. Agentūra numato dalyvauti analogiško pobūdžio renginiuose Latvijoje ir Lenkijoje;
  2. su Šiaurės ir Baltijos šalių atsakingų institucijų vadovais tartasi dėl intensyvesnio regioninio bendradarbiavimo,  2015 m. stiprintino vietos ir tarptautinių projektų ir programų pagalba;
  3. UNESCO PPC inicijuoto regioninio projekto skirto Tvaraus Pasaulio turizmo plėtrai pasėkoje Vilniuje pradėtas tarpinstitucinis bendradarbiavimas šiuo klausimu; konkrečios PP turizmą skatinsiančios priemonės bus pradėtos kurti ir įgyvendinti 2015 m. 

Informacinio centro veikla
2014 m. vadovaujantis LR nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo (2007 m.) ir UNESCO PP apsaugos įgyvendinimo gairių (2006 m.) nuostatomis, Vilniaus senamiesčio informacinis centras (2000 m.) tęsė paveldotvarkos švietimo ir lavinimo programas, skatinančias visuomenės sąmoningumą ir domėjimąsi Vilniaus senamiesčio vertėmis bei jų išsaugojimo būdais. Programų įgyvendinimui 3-jų projektų dėka gauta papildomų lėšų iš Kultūros rėmimo fondo ir Kultūros ministerijos.  2014 metų antrąjį pusmetį įgyvendinta edukacinė programa „Istorinės Lietuvos sostinės“, kurią iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba (prioritetinių veiklų rėmimo sritis – kultūros edukacija). Programa buvo skirta vyresniojo mokyklinio amžiaus moksleiviams, siekiant juos supažindinti su Vilniaus senamiesčio, Trakų istorinio-nacionalinio parko ir Kernavės valstybinio kultūrinio rezervato kultūros paveldu, vieningai pristatant trijų Lietuvos istorinių sostinių raidą, paveldo vertybes ir šiuolaikinę jų padėtį. Programa buvo vykdoma gegužės–spalio mėnesiais. Pavasarį Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros salėje 6 k. vykusiuose užsiėmimuose skaityta paskaita apie UNESCO pasaulio paveldo konvenciją, jos pagrindu saugomas dvejas skirtingas Pasaulio paveldo vietoves ir jų kultūros paveldo vertybes, 2 val. pažintinis pasivaikščiojimas po Vilniaus senamiestį. Rugsėjo mėnesį išleistas edukacinis leidinukas „Lietuvos istorinės sostinės: Kernavė, Trakai, Vilnius“, kuriame pristatyta Vilniaus, Kernavės, Senųjų Trakų ir Trakų miestų kilmė, istorija, pagrindinės kultūros paveldo vertybės; archeologijos, architektūros ir urbanistikos paveldo apsauga ir tvarkyba. Rugsėjo ir spalio mėnesiais buvo organizuojamos pažintinės ekskursijos į Trakus, Užutrakį ir Kernavę. Moksleiviai ekskursijų metu gavo informacinius lankstinukus. Projekte dalyvavo moksleiviai iš Trakų rajono Lentvario M. Šimelionio gimnazijos ir Paluknio ”Medeinos“ vidurinės mokyklos, Širvintų rajono Alionių, Zibalų, Bartkuškio ir Čiobiškio pagrindinių mokyklų, Vilniaus socialinės paramos centro ir Vilniaus jaunųjų turistų centro. Projektas įgyvendintas drauge su Trakų istorinio-nacionalinio parko ir Kernavės valstybinio kultūrinio rezervato direkcijomis. Partneriai prisidėjo fotografijomis leidiniui, organizuodami ekskursijas ir pokalbius savo objektuose.
Tarptautinės paminklų apsaugos dienos proga balandžio 18 d. agentūra
organizavo pristatymą ir ekskursiją, pristatančią pavyzdingai restauruotus ir pritaikytus šiuolaikiniam naudojimui Senamiesčio pastatus: Vilniaus m. savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių vykdomos programos galeriją-dirbtuvę „Vitražo manufaktūra“ (Stiklių g. 6) ir Baltijos gintaro meno centrą (Mykolo g. 8 ir 12). Jau ketvirtus metus skaičiuojanti agentūros moksleivių vasaros stovykla „Vilnius seniau ir dabar“ buvo organizuota bendradarbiaujant su turizmo įmone „Promo day“. Birželio – liepos mėnesiais surengtos dvi stovyklos pamainos, kurių metu moksleiviai dalyvavo pasivaikščiojimuose po Vilniaus senamiestį, edukaciniuose muziejų renginiuose, gamino darbelius tradicinių amatų dirbtuvėse, dalyvavo susitikimuose su įdomiais žmonėmis Agentūros informaciniame centre. Su moksleiviais dirbo profesionalūs stovyklų vadovai, gidai, edukatoriai, ir amatininkai. Viso stovykloje dalyvavo virš trisdešimties  8–13 metų vaikų.
Rugsėjo 8 d. Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje surengtas seminaras „Baltijos šalių pasaulio paveldo miestų kelias“, skirtas Baltijos kelio 25-mečio  paminėjimui ir Pasaulio paveldo miestų solidarumo dienai. Seminare palygintinai pristatytos Baltijos šalių sostinių paveldo apsaugos raidos patirtys ir pasiekimai. Pranešimus pristatė Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos programų vadovė Rugilė Balkaitė, Agentūros vadovas G. Rutkauskas ir vyr. inžinierius K. Masaitis.
2014 metų Europos paveldo dienų Lietuvoje (toliau – EPD) tema – „XX a. pradžios skonis“. Rugsėjo 18 ir 19 d. Agentūra surengė 2 pažintinius pasivaikščiojimus Didžiąja ir Pilies gatvėmis „XX a. pradžios pastatai ir miesto kultūra“. Pasivaikščiojimų metu pristatyti  istorizmo ir moderno stiliaus architektūros paminklai: Miesto salė (Filharmonija), Viešbutis „Italija” (Radisson SAS), Zalkindų prekybos namai Didžioji g. 33, bankas Didžioji g. 18, gyvenamieji namai Pilies g. 26, 30, 34, 40 bei juose gyvenę žmonės, tuo metu veikusių teatrų ir kinoteatrų veikla. Pirmąjį pasivaikščiojimą užbaigė ekskursija Signatarų namuose, o antrąjį – Šlapelių name – muziejuje. Nemokami EPD renginiai skirti supažindinti visuomenę su kultūros paveldu, parodyti tai, kas įprastai viešai neprieinama, aktualizuojant pasirinktą kultūros paveldo sritį.
Siekiant pritraukti projektų finansavimą 2015-iems metams parengtos paraiškos Lietuvos kultūros tarybai: „Interaktyvi kultūros paveldo sklaida ir informavimas” (numatomas interaktyvios internetinės svetainės sukūrimas bei Informacinio centro techninės įrangos atnaujinimas) ir „Gaisrinės saugos stiprinimas kultūros paveldo pastatuose, kuriuose saugomos kilnojamosios kultūros paveldo vertybės” (numatomas mokymo seminarų ciklas, nuotolinio mokymo programa, mokymo medžiagos patalpinimas internete).
Lyginant su 2012 ar 2013 m., 2014 m. Agentūros informacinio centro veikla tolygiai kokybiškai gerėjo, nors Informacinio centro specialistei 2013 m. išėjus į dekretines atostogas renginių kiekis, ypač skirtų vaikams ir moksleiviams, sumenko. Išskirtinas agentūros interneto svetainės kokybės augimas – vis daugiau informacijos savo jėgomis vertėme į anglų k., nuolat buvo gerinama vizualinė-estetinė kokybė. Gyvai apie Agentūros svetainės kokybę ypač gerai atsiliepė Tarptautinio Forumo dalyviai, ICCROM ir PPMO vadovybė.  2014 m. Agentūra teikė paraišką-projektą Kultūros rėmimo fondo finansinei paramai gauti, kurio tikslas Agentūros informaciniam centrui įsigyti šiuolaikinės įrangos, kurios pagalba įtaigiai ir įvairiopai, pasitelkiant šiuolaikinės komunikacijos priemones ir informacinius šaltinius, būtų vykdoma PP informavimo ir konsultavimo, pažintinė, informacinė ir ugdomoji veikla. KRF šiam projektui 2014 m. lėšų neskyrė, todėl paraišką ir jos turinį reikiamai atnaujinus, finansinę paramą viliamasi gauti 2015 m.

2015 m. Agentūra planuoja stiprinti bendradarbiavimą su kaimyninių šalių sostinėmis: Varšuva, Ryga ir Talinu, irgi kitais partneriais Baltijos jūros regione ir ES. Projektų ir programų pagalba viliamasi gauti paramą Agentūros informacinio centro, numatyto įvardinti ‚Vilniaus Pasaulio paveldo tyrimų, informacijos ir komunikacijos centru‘, interjero ir įrangos atnaujinimui. Centro veikla bus orientuojama į informacijos keitimąsi su Baltijos jūros regiono PP vietovėmis, bendrų vertybių propagavimą,  ES ir regioninių  PP tyrimų ir informacinių projektų vystymą. 2015 m. tikslas – atkurti Senamiesčio atgaivinimo programos finansavimą, visų pirma atkuriant finansinės paramos teikimą iniciatyviems istorinių pastatų savininkams, vertingiausios medinės architektūros ir autentiškųjų paveldo vertybių Senamiestyje  restauravimui.


Daugiau informacijos:

Gediminas Rutkauskas
tel. (8 5) 262 96 46
g.rutkauskas@vsaa.lt






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt