VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 



INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2000–2006 m.

2000 m. pabaigoje veiklą pradėjo Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros (VSAA) Informacinis centras. Jo įkūrimas buvo numatytas 1996 m. užsienio ir vietos ekspertų grupės parengtoje ir 1997 m. vyriausybės bei Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintoje Vilniaus senamiesčio atgaivinimo strategijoje, kaip būtina VSAA sėkmingos veiklos sąlyga. Informacinis centras, kaip rodo Pasaulio paveldo ir istorinių miestų patirtis, sudaro sąlygas operatyviau keistis informacija, palaikant pastovius ryšius tarp įvairių visuomenės grupių, savivaldybės, valstybinių bei tarptautinių institucijų. Tai pagreitina gyventojų įtraukimą į senamiesčio priežiūros, atnaujinimo bei plėtros procesus per mokymo, švietimo bei informavimo programas, kas atitinka tarptautinės paveldosaugos rekomendacijas.

Vykdydamas UNESCO Pasaulio paveldo centro rekomendacijas Informacinis centras nuo
2000 m.
lapkričio mėnesio vykdo jaunuomenės švietimo programą. Ši švietimo programa skirta supažindinti jaunimą su Vilniaus senamiesčio vertėmis, architektūros raida, architektūros paveldo priežiūros pagrindais, paskatinti sąmoningumą ir kūrybingumą kultūros paveldo pritaikymo ir panaudojimo srityje, bendravimą ir domėjimąsi kitų šalių kultūra. Programoje aktyviai dalyvavo Vilniaus senamiesčio vaikų klubas „Kregždutė”, vaikų klubas „Šatrija”, Paupio vidurinė mokykla, Vilniaus Senamiesčio vidurinė mokykla bei Užupio gimnazija. Vyko piešinių konkursai „Rotušės aikštės ateitis”, „Vilniaus gynybinė architektūra “. 2002 – 2003 m. jaunuomenės švietimą rėmė Jungtinių Tautų vystymo programa (UNDP): vaikams ir moksleiviams suorganizuota eilė pažintinių ekskursijų, paskaitų, ir parodų, parengtas lankstinukas „Studijinių ekskursijų maršrutų jaunimui programa“.

2002 m. pradėta bendradarbiauti su Vaikų teisių apsaugos tarnyba. Siekiant įtraukti vaikus iš nedarnių šeimų į Jaunimo švietimo programą ir sumažinti jų socialinę atskirtį, kiekvieną mėnesį buvo organizuojami renginiai, kuriuose dalyvavo globotiniai iš visų Vilniaus seniūnijų. Susitikimų metu vaikai lankėsi Bastėjoje, Bernardinų bažnyčios požemiuose. 2002 m. gruodžio mėnesį įvyko akcija „Šviesos angelai senamiesčiui”, kurios metu vaikai uždegė žibintus prie apleistų senamiesčio pastatų, taip norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į nykstantį paveldą.

2003 m. Jungtinių Tautų vystymo programos (UNDP) remiamu projektu „Paveldosauginis bendruomenės ugdymas“ buvo skatinamas gyventojų dėmesingumas ir pažinumas paveldo vertybių bei gyvenamosios aplinkos kokybės atžvilgiu, organizuotos paskaitos, parengti informaciniai leidiniai „Vartų, durų ir langų priežiūra: restauravimas ir atnaujinimas“, „Vilniaus miesto gynybinė siena “. Organizuotas seminaras „Istorinių pastatų atnaujinimas, panaudojant tradicines ir šiuolaikines medžiagas sienų tinkavimui ir dažymui“ (pranešimus skaitė svečiai iš užsienio, vietiniai specialistai). Šio seminaro tikslas paskatinti statybines organizacijas pereiti nuo kiekybinių prie kokybinių istorinių pastatų tvarkymo metodų. Seminarui finansinę paramą skyrė UAB „KNAUF“.

2004 m. VSAA Informacinis centras daug dėmesio skyrė vidurinių mokyklų mokiniams, taip pat dirbo švietėjišką darbą su socialiai remtinais vaikais. Vaikai klausėsi paskaitų apie paveldą, dalyvavo ekskursijose po senamiestį, padėjo tvarkyti senamiesčio aplinką (prie Bastėjos ir Kalnų parke), dalyvavo projekte „Laiškai į praeitį”. Vaikų dailės darbų paroda buvo surengta Rotušėje. Informacinis centras, laimėjęs Švietimo ir mokslo ministerijos skelbtą konkursą, organizavo vaikų vasaros poilsio ir užimtumo stovyklą „Jaunuomenės istorinio sąmoningumo ugdymas”. Už šios stovyklos gerą organizavimą VSAA buvo apdovanota Garbės raštu.

2005 m. gegužės mėn. savo veiklą pradėjo Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios A. G. Casparini vargonų restauravimo Priežiūros taryba. Ji veikia remiantis patvirtintais nuostatais, turi savo valdybą, kurios nariai yra Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, muzikos profesoriai, menotyrininkai. Priežiūros tarybos pirmininku yra išrinktas Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios kunigas Viktoras Bogdevičius, valdybos pirmininku – vargonininkas doc. Gediminas Kviklys.
Priežiūros taryba koordinuoja vargonų atkūrimo darbus. Jai talkina Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, kuri rengia pasitarimus bei tvarko dokumentaciją, ruošia leidinį apie istorinius Šv. Dvasios bažnyčios vargonus, kuris vėliau bus platinamas investuotojams. Yra atidaryta sąskaita vargonų atkūrimo darbams paremti, pamažu kaupiamos lėšos.
Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčioje stovi istoriniai vargonai. Šiuos vargonus 1776 m. pastatė Adam Gottlob Casparini iš Karaliaučiaus. Tai – didelę istorinę ir meninę vertę turintis paminklas, seniausi datuotini vargonai Lietuvoje. Vilnius gali didžiuotis turintis tokius vargonus. Šie barokiniai vargonai iki mūsų dienų išliko beveik nepakeisti. Tačiau laikas padarė savo ir dabar vargonams reikalinga pagalba. Todėl Priežiūros taryba siekia, kad Casparini vargonai vėl pradėtų groti. Tai miestui būtų didelė nauda ir prestižas, prisidėtų prie Vilniaus kaip Europos kultūros sostinės propagavimo, pritrauktų vargonų muzikos profesionalus ir mylėtojus.
Spalio mėnesį Ročesteryje (JAV, Niujorko valstijoje) vykusiame Casparini vargonų projekto susirinkime buvo paminėtas Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios A. G. Casparini vargonų retauravimo Priežiūros tarybos įkūrimas ir jis įvertintas kaip „didžiulis teigiamas žingsnis, į kurio veiklą dedama daug vilčių bendrai projekto sėkmei įgyvendinti”.

2006 m. Informacinis centras tęsė švietėjišką veiklą paveldo ir miesto istorijos pažinimo srityje. Viso informaciniame centre įvyko 75 renginiai, kuriuose dalyvavo 1 658 dalyviai (267 vaikai, 924 mokiniai ir 467 suaugusieji). Bendradarbiaujama su 6 vidurinėmis mokyklomis, Užupio gimnazija, su 2 vaikų darželiais, Naujamiesčio moksleivių kūrybos namais bei socialinės tarnybos „Parama” auklėtiniais (jiems organizuojamos ekskursijos po senamiestį). Viso įvyko 51 ekskursija po senamiestį. Trečius metus organizuojame vaikų vasaros stovyklas. 2006 m. vasaros stovykloje „Jaunuomenės istorinio sąmoningumo ugdymas” dalyvavo apie 183 vaikų (39 iš socialiai remtinų šeimų). Tęsiamas Pasaulio paveldo miestų organizacijos projektas “Jaunimas pasaulio paveldo kelyje”. Dalyvaujama Žydų kultūros paveldo bei Europos paveldo dienų renginiuose. Organizuotos paskaitos miesto visuomenei: „Šv. Mikalojaus bažnyčios freskos”, „Šv. Lauryno koplyčios restauravimas” bei švaros talkos pavasarį (Bernardinų kapinių tvarkymas). Organizuotos vaikų dailės darbų bei fotografijų parodos. Agentūra dalyvauja Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios A. G. Casparini vargonų restauravimo priežiūros tarybos veikloje. Išleistas leidinys „Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios vargonų atgaivinimas“ (lietuvių ir anglų kalbomis). Parengtas ir pastatytas informacinis stendas buvusių Subačiaus vartų vietoje ir 4 stendai Rotušės aikštėje (apie aikštės istoriją, archeologinius radinius ir vykdomus tvarkymo darbus). Parengta paroda „Aukštybiniai pastatai ir istorinis miesto centras" skirta regioninio Baltijos šalių sostinių seminarui Vilniuje.
Parengėme „Lietaus vandens nuleidimų sistemų Vilniaus senamiestyje ir miesto istoriniuose pastatuose įrengimo ir eksploatacijos tvarką“. Parengėme „Palėpių ir stoglangių įrengimo istoriniuose Vilniaus senamiesčio pastatuose taisykles“, kurioms jau pritarė Valstybinė kultūros paveldo komisija (VKPK) ir Kultūros vertybių departamentas (KVD).

 

INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2013–2014 m.
INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2010–2012 m.
INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2007–2009 m.






VSAA LEIDINIAI


Paskaitų ir teminių pasivaikkščiojimų/ekskursijų po Vilniaus senamiestį ĮKAINIAI

Teminių parodų apie Vilniaus miesto istorija nemokamas
eksponavimas mokymo įstaigose

Pažinkime senamiestį

Atviras kvietimas moksleiviams ir mokytojams




Vilniaus architektūra
Gotika
Renesansas
Barokas
Klasicizmas

XIX a. Vilnius (foto)

A. G. Casparini vargonai


 

Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt