VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



KAZIUKO MUGĖ – 2012


Kaziuko mugė yra tradicinė Vilniaus mugė, turinti istoriškai susiformavusias kultūros tradicijas. Joje daugiau kaip pusė parduodamų gaminių yra tautinio paveldo produktai, o šių realizavimas ar demonstravimas yra pagrindinis renginio tikslas. Nors paskutiniais metais labai stengiamasi skirti deramą dėmesį Kaziuko mugėje ir linksmybėms.

Į šiųmetinę Kaziuko mugę kovo 2–4 dienomis sugužėjo meistrai ne tik iš atokiausių Lietuvos kampelių, bet ir amatininkai iš kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Vengrijos, Suomijos. Manoma, kad šiemet trijų dienų Kaziuko mugė sulaukė rekordinio svečių skaičiaus. Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai su marga kaip pati šventė svita dalyvavo iškilmingoje Kaziuko mugės eisenoje, kuri nuo Lukiškių aikštės, per visą Gedimino prospektą traukė Pilies gatve link Rotušės. Amatininkai, jų pameistriais ir mokiniai – Kaziuko mugės eisenos šerdis – žygiavo pasidabinę šventiniais amatininkų drabužiais, nešini savo cechų vėliavomis. Plazdėjo ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos vėliava. Jie jau šeštus metus kvietė visus šventės dalyvius prisijungti prie karalaičio Kazimiero eisenos. Šie amatininkai dalyvavo ir iškilmingoje mugės atidarymo ceremonijoje.

8 Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai Kaziuko mugėje prekiavo per metus sukurtais savo gaminiais bei dalijosi su mugės lankytojams savo amato paslaptimis. Šeši amatininkai - auksarankiai įgiję tautinio paveldo sertifikatus. Jų gaminiai yra vien tik rankų darbo, iš tradicinių žaliavų, gaminami senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis, išsaugotos unikalios kokybinės gaminių savybės, formos, sudėtis bei kiti specifiniai ypatumai.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra telkia ir aktyviai talkina Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų ir etnografinių verslų ir mugių programos dalyviams bei asociacijos nariams vykdant bendras veiklas. Kasmet stengiamasi gerinti Kaziuko mugės šventės kokybę, atgaivinant senuosius kultūrinius ir kuriant šiuolaikinius miesto šventės ritualus. Šiais metais Vilniaus Kaziuko mugė išsiskyrė tuo, kad buvo stengiamasi „neįsileisti“ ne rankų darbo gaminių, buvo didelis tradicinių gardėsių pasirinkimas. Akį ir dūšią džiugino kultūrinės programos gausa bei Žemaitijos liaudies meistrų gaminiai.

Daugiau informacijos:
Irena Sakalauskienė
el. paštas i.sakalauskiene@vsaa.lt
tel. (8 5) 212 2535






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt