VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



KAZIUKO MUGĖ – 2013


Į šiųmetinę Kaziuko mugę kovo 1–3 dienomis į amatininkų sambūrį įsilies ir 12-os galerijų-dirbtuvių profesionalūs meistrai, pameistriai, kurie dalyvauja Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programoje bei esantys Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai, šalies ir tarptautiniuose renginiuose atstovaujantys Vilniaus krašto amatininkus. Šie amatininkai yra pagrindinė ašis ir puošmena Kaziuko mugės iškilmingoje atidarymo ceremonijoje ir teatralizuotoje Kaziuko mugės eisenoje. Nešini savo amato vėliavomis, šventiniais amatininkų drabužiais pražygiuos pagrindinėmis miesto gatvėmis – nuo Lukiškių aikštės, per visą Gedimino prospektą trauks Pilies gatve link Rotušės. Jie jau septintus metus kvies visus šventės dalyvius prisijungti prie karalaičio Kazimiero eisenos. O mugėje, jei nebus žema temperatūra, demonstruos savo amato gamybos procesus, prekiaus savo sukurtais dirbiniais, dalinsis su mugės lankytojais savo amato paslaptimis bei mielai priims netgi individualius mugės lankytojų užsakymus. Įliedami kūrybiškumo, savitumo, individualumo, praktiškumo šie amatininkai kiekvienais metais sukuria vis naujų originalių dirbinių, kuriais prekiauja ir Kaziuko mugėje.

Virš 10 Dailiųjų amatų programos dalyvių ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos narių turi Lietuvos tautinio paveldo sertifikatus. Jų gaminiai yra vien tik rankų darbo, iš tradicinių žaliavų, gaminami senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis, išsaugotos unikalios kokybinės gaminių savybės, formos, sudėtis bei kiti specifiniai ypatumai. Nors šių amatininkų aktyvumas, profesionalumas ir kūrybiškumas yra didelis, tačiau finansiškai išsilaikyti yra labai sunku. Gaminant senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis bei siekiant išsaugoti unikalias kokybines gaminių savybes, formas, sudėtį bei kitus specifinius ypatumus, gamyba pareikalauja daug didesnių laiko sąnaudų. Taip pat amatininkui sunku prognozuoti ir užsitikrinti tokių savo prekių pardavimą, jų poreikį, finansinius rezultatus.

Mugėje bus galimybė susitikti su keramikos meistrais iš Vilniaus puodžių cecho, „Amatų gildija“, juodosios keramikos „Molio laumė“, amatininkų klubų meistrais „Dvaro meistrai“, „Menas sau“, kalviais iš Užupio kalvystės muziejaus, vitražistais iš „Vitražo manufaktūra“ ir „Dangės stiklas“, odininkais iš „Nauja Sirena“, skiautinių ir lėlių meistre iš dirbtuvės „Gražioji skiautė“, popieriaus karpinių meistru Klaidu Navicku. Anksčiau šie meistrai Kaziuko mugėje išsidėstydavo vienoje vietoje ir iš tolo buvo galima atpažinti Vilniškius amatininkus, kadangi išsirikiuodavo 7–9 drobinės palapinės, šalia plevėsuodavo amatų vėliavos, meistrai būdavo su šventiniais amatininkų drabužiais. Šventėje, pagal galimybes, demonstruodavo amatų gamybos procesus. Dėl skirtingos finansinės paramos bei savo galimybės skirti lėšas vietai išsipirkti, šie meistrai jau kelinti metai išsisklaidę. Todėl ir šiais metais bus išsidėstę su savo gaminiais skirtingose vietose – Gedimino prospekte, sertifikuotieji, kurie gauna paramą iš LR Žemės ūkio ministerijos, šalia Valdovų rūmų ir Tymo kvartale visi kiti.

Kviečiame mugės lankytojus iš Rotušės aikštės užsukti į ką tik įsikūrusią, Savičiaus g. 8, meistrų kalvę. Čia ne tik sušilsite, bet ir atrasite aukščiausio profesionalumo meistrų dirbtuvę bei Vilniaus dailiųjų amatų asociaciją.

Daugiau informacijos:
Irena Sakalauskienė
el. paštas i.sakalauskiene@vsaa.lt
tel. (8 5) 212 2535






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt