VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



Tradicinė Šv. Baltramiejaus mugė  2013 m.

1495 m. Šv. Baltramiejaus dienos (rugpjūčio 24-osios) išvakarėse Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo LDK cecho statutą. Vilniaus auksakalių cechui buvo suteikta valdovo privilegija. Nuo tada rugpjūčio 24-oji Vilniaus amatininkams tapo atmintina diena: būtent tą dieną vykdavo svarbiausios cechų iškilmės. Todėl atgaivinta istorinė Šv. Baltramiejaus mugė pasirinkta ne atsitiktinai, Šv. Baltramiejus yra žinomas kaip amatininkų globėjas.

2013 m. rugpjūčio 23–24 d. Vilniaus Rotušės aikštėje jau penktą kartą vyko tradicinė Šv. Baltramiejaus mugė. Tai dar viena Vilniaus tradicinė amatų mugė, kuri šiais metais buvo oficialiai pripažinta Lietuvos tautiniu paveldu.
Mugė prasidėjo iškilminga amatininkų eisena su Vilniaus cechų vėliavomis, mugės metu skambėjo XV a. Europos viduramžių muzika, čia buvo demonstruojami rekonstruoti vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso epochos amatai, menai bei cechų tradicijos.
Taip pat buvo demonstruojama ir mokoma įvairiausių amatų – auksakalių, siuvėjų, audėjų, batsiuvių, odminių, stalių, kubilių, puodžių, stiklo ir vitražo, kalvių, knygrišių, senosios medicinos, maisto gamybos, žvakių liejimo, muilo gamybos, aludarių ir kitų. Rotušės aikštėje savo pareigas vykdė budeliai, vyko „dėžės“ teatro peržiūros ir kita.
Vykstanti istorinė Šv. Baltramiejaus mugė neabejotinai prisideda plėtojant kultūrinį miesto turizmą. Su kiekvienais metais vis autentiškiau atgaivinamos senosios Vilniaus amatų cechų tradicijos,  pristatomi senieji miesto amatai ne tik Lietuvos žmonėms, bet ir miesto svečiams.
Mugėje dalyvauja ne tik Vilniaus m. savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai, Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariai, bet ir amatininkai iš kitų Lietiuvos rajonų bei Latvijos, Rusijos, Čekijos.

Mugę organizavo viena iš aktyviausių programos dalyvių ir asociacijos narių
VšĮ „Amatų gildija“, įsikūrusi Pranciškonų g. 6, LT-01133, Vilnius,
el. p. amatu.gildija@gmail.com; internetinė svetainė www.amatugildija.lt


2013 m. Šv. Baltramiejaus mugės PROGRAMA


Daugiau informacijos:
Irena Sakalauskienė
el. paštas i.sakalauskiene@vsaa.lt
tel. (8 5) 212 2535





Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt