VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



Seminaras „Baltijos šalių pasaulio paveldo miestų kelias“, skirtas Pasaulio paveldo miestų solidarumo dienos ir Baltijos kelio 25-mečio  paminėjimui

Rugsėjo 8 d. (pirmadienį) 15.00 val. Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje surengtas seminaras „Baltijos šalių pasaulio paveldo miestų kelias“, skirtas Pasaulio paveldo miestų solidarumo dienos, o taip pat ir Baltijos kelio 25-mečio  paminėjimui. Išskirtinės svarbos istorinis įvykis – Baltijos kelias 1989 m. suvienijo tris Baltijos šalis ir jų sostines – UNESCO Pasaulio paveldo miestus bei nulėmė esminius geopolitinius pasikeitimus centrinėje Europoje. Todėl šįmet Pasaulio paveldo miestų solidarumo dienos proga rengiamame seminare buvo pristatyta ir palyginta Baltijos šalių sostinių paveldo apsaugos raidos patirtis.

Seminaro dalyvius pasveikino Miesto plėtros departamento direktorius A.Blotnys. Pranešimus pristatė Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos programų vadovė Rugilė Balkaitė ir VŠĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros specialistai. R. Balkaitė kalbėjo apie turizmo įtaką Vilniaus senamiesčiui ir pateikė pasiūlymus dėl UNESCO pasaulio paveldo ribų ženklinimo bei transporto srautų reguliavimo. Agentūros vyr. inžinierius K. Masaitis pristatė Vilniaus miesto medinės architektūros atnaujinimo srityje nuveiktus darbus. Atnaujinti septyni mediniai pastatai Užupyje, Žvėryne ir M. K. Čiurlionio g. (4 pastatai savivaldybės lėšomis ir trys pastatai kooperuojant savivaldybės ir savininkų lėšas). VSAA organizavo ir surengė eilę seminarų apie medinių pastatų priežiūrą, jų eksploataciją ir restauravimą. Šių seminarų ir ilgo bendradarbiavimo su medinių pastatų savininkais rezultatas: keturių medinių pastatų savininkai įkūrė bendrijas ir kartu su VSAA bei norvegų partneriais teikė 2013 m. paraiškas-projektus finansinei paramai iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo (EEE) programos „Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimas ir atgaivinimas“ paramai gauti. K. Masaitis palygino medinės architektūros apsaugos praktiką Rygoje ir Vilniuje. Agentūros direktorius G. Rutkauskas pristatė pranešimą apie Vilniaus, Rygos ir Talino paveldo apsaugos raidos patirtis. Apibendrinus trijų Baltijos šalių sostinių patirtį, galima teigti, kad Vilnius yra stiprus bendruomenės ugdymo ir įtraukimo į paveldotvarką srityje, Ryga drąsiai stato modernios architektūros intarpus senamiestyje, o Talinas yra daugiausiai pažengęs autentiško paveldo konservavimo, restauravimo ir pristatymo srityje. Seminare dalyvavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai ir Miesto plėtros departamento specialistai.

Pasaulio paveldo miestų organizacija (http://www.ovpm.org) buvo įkurta 1993 m. rugsėjo 8 d. UNESCO Pasaulio paveldo komiteto susirinkimo metu Feze, Maroke. Vilnius tapo šios organizacijos nariu 2001 m. Nuo 2010 m. šios organizacijos miestai-nariai kasmet rugsėjo mėn. 8 d. pažymi Pasaulio  paveldo  miestų  solidarumo  dieną,  kurios metu miestų administracijos ar institucijos pristato ir propaguoja istorinių miestų kultūros paveldo vertybių tausojimo aktualijas.



Daugiau informacijos:
Gediminas Rutkauskas,
VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vadovas,
ICOMOS LNK narys,
tel. (8 5) 262 9646
el. paštas g.rutkauskas@vsaa.lt






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt