VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 
 



VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪROS
2009 METŲ ATASKAITA

Viešųjų erdvių ir pastatų atnaujinimo, tvarkymo ir restauravimo darbai atliekami pagal kasmetinę Vilniaus miesto savivaldybės investicijų 10 programą „Senamiesčio atgaivinimas“. Dėl savivaldybės biudžeto lėšų stokos 2009 m. lėšos šiai programai neskirtos.

Bendruomenės ugdymo programa
Įgyvendinant „Bendruomenės ugdymo“ programą Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra nuolat rengė konsultacijas pastatų savininkams, kurių metu jie supažindinti su galimybėmis gauti paramą pastatų išorės tvarkymui, primenant, kad paramą gali gauti tik tų namų savininkai, kurie nepažeidžia paminklotvarkos sąlygų reikalavimų, laikosi senųjų pastatų tvarkymo tradicijų. Lankyti ir apžiūrėti pastatai, kuriuos numato tvarkyti jų savininkai. Iniciatoriai buvo konsultuojami darbų organizavimo ir kokybinių reikalavimų klausimais. Žvėryne įvyko susitikimas ir diskusija su gyventojais medinių pastatų priežiūros ir einamosios tvarkybos klausimais. Viso surengta 12 konsultacijų-pasitarimų gyventojams.
Dalyvauti 2009 metų Vilniaus senamiesčio atgaivinimo programoje Agentūrai yra pateikti 29 pastatų savininkų prašymai. Dėl lėšų stygiaus programos vykdymui, šie prašymai nebuvo patenkinti.
2009 metais pradeda veikti nauja programos „Bendruomenės ugdymas“ dalis, kai pastatų savininkai patys imasi iniciatyvos ir atsakomybės už jiems priklausančių kultūros paveldo objektų tvarkybą neprašydami paramos, o tik juos sutvarkius prašys kompensuoti dalį patirtų išlaidų, skirtų tvarkybos darbams. 2009 metais dviejų pastatų (P. Skorinos g. 5 ir Šaltinių g. 13/Aguonų g. 16 – 6) savininkai pasinaudojo galimybe gauti kompensaciją už jau atliktus pastatų išorės tvarkybos darbus ir pateikė prašymus jai gauti. Darbus jie numatė atlikti 2010 metais.
Įgyvendinome tarptautinį projektą „Vilniaus medinės architektūros apsauga ir tvarkyba“ skirtą medžio architektūros tausojimui ir miestų bendruomenių švietimui. Projekto užsienio partneris – Oslo miesto savivaldybės Kultūros paveldo vadybos skyrius. Projektą vykdėme bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybe ir Žvėryno seniūnija (plačiau apie projektą žr. „Regioninis bendradarbiavimas“).
Bendradarbiaujant su žinoma Vokietijos įmonės MC-Bauchemie Müller GmbH atstovybe Kaune surengtas vienos dienos seminaras „Plytų, akmens ir mišrių mūrų drėgmę reguliuojantys tinkai, užpildai ir hidroizoliacinės medžiagos“. Seminaras skirtas istorinių pastatų savininkams ir tokius pastatus restauruojančioms ar renovuojančioms įmonėms, kurioms labai aktuali ši problema. 40-iai renginio dalyvių buvo suteikti sertifikatai.
Nuolat atnaujinami duomenys apie pastatų būklę, kaupiamas Vilniaus senamiesčio pastatų ir vaizdų foto archyvas.

„Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių” programa
VSAA šią savivaldybės programą koordinuoja nuo 2002 metų. Programoje dalyvauja 16 galerijų-dirbtuvių, kurioms savivaldybė išnuomojo patalpas Vilniaus senamiestyje lengvatinėmis sąlygomis. Agentūroje 1–2 kartus per mėnesį vykdomi pasitarimai programos dalyviams rūpimais klausimais bei organizuojant dalyvauti bendruose renginiuose, šventėse ar vykdant bendrus projektus („Sostinės dienos 2008“, „Europos diena“, tradicinė Kaziuko mugė ir t. t.). Programos dalyviai trečius metus buvo sutelkti dalyvauti Kaziuko mugės eisenoje su amatininkų vėliavomis bei šventiniais amatininkų drabužiais, o mugėje demonstravo amato gamybos procesus.
Agentūra kartu su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija parengė ir įgyvendino projektą „Kurkime Vilnių kartu“. Projekto metu pagamintas molinis Vilniaus miesto maketas, kurį lipdė ir vilniečiai, ir miesto svečiai. Maketas buvo eksponuojamas ir pristatytas visuomenei Vilniaus miesto savivaldybėje, Kaziuko mugės metu Gedimino prospekte, ir vėliau – Vilniaus rotušėje. Dalyvaujančio programoje galerijos viso per metus surengė virš 80 parodų, dalyvavo šešiose miesto šventėse. 2009 m. galerijos ėmė žymiai intensyviau dalyvauti įvairiuose dalinio finansavimo konkursuose.
Nuolat teikiama informacija spaudai apie galimybę vilniečiams ir miesto svečiams nemokamai dalyvauti programos dalyvių galerijose-dirbtuvėse amato mokomuosiuose-kūrybiniuose praktiniuose užsiėmimuose. Parengta 11 straipsnių apie Dailiųjų amatų programos dalyvių veiklą, parodas bei senamiesčio ugdymo programą „Bendruomenės ugdymas“, kurie publikuoti spaudoje bei interneto svetainėse. Parengtos 9 rekomendacijos teikiantiesiems paraiškas daliniam projektų finansavimui gauti iš valstybės rėmimo fondų.

Regioninis bendradarbiavimas
URBACT II projekto „HerO -Paveldas kaip galimybė“ įgyvendinimas.
Tęsėme dalyvavimą ES programos URBACT II projekte „HerO – Paveldas kaip galimybė: darnios valdymo strategijos gyvybingam istoriniam miestovaizdžiui“ (toliau – projektas HerO). Projekto partneriai – Graco, Liublino, Liverpulio, Neapolio, Puatjė, Regensburgo, Sighišoaros, Valetos, Vilniaus miestų savivaldybės. Projekto HerO tikslas - analizuoti ir apibendrinti ES miestų senamiesčių, UNESCO Pasaulio paveldo vietovių, valdymo patirtį, kurios pagrindu projekto partneriai rengs (arba tobulins turimus) savus Integruoto valdymo planus. Ilgalaikis projekto HerO tikslas – bendradarbiaujant su Europos regioninės plėtros direktoratu pasirengti paraiškų teikimui ilgalaikei ES struktūrinei paramai kompleksinei miestų senamiesčių paveldosauginei tvarkybai gauti.
Projekto HerO II-asis (įgyvendinimo) etapas prasidėjo 2009 m. lapkričio 21 d. ir tęsis iki 2011 m. gegužės 21 d. Parengta ir suderinta „Pavedimo sutartis VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūrai vykdyti ES veiksmų programos URBACT II projektą TN11 HERO“, patvirtinta Administracijos direktoriaus 2009-08-14 d. įsakymu Nr.30-1406. Parengtas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas „Dėl Europos Sąjungos Veiksmų programos URBACT II Projekto Tn11 Hero Priežiūros komiteto sudarymo“ (2009-07-22, Nr.30-1324). Su vicemeru S.Šriubėnu suderinta Atnaujinta Jungtinė projekto sutartis (sutartį reikėjo atnaujinti, nes iš projekto pasitraukė vienas partneris – Valensijos miesto savivaldybė, dėl to keitėsi viso projekto biudžetas).
Tęsiamas tematinis projekto darbas. Sausio mėnesį pabaigti rengti ir projekto HerO ekspertui išsiųsti du sėkmingos praktikos pavyzdžiai su iliustracijomis: „Bendruomenės ugdymas ir įtraukimas į paveldo atnaujinimą“ bei „Naujos plėtros poveikio įvertinimas Vilniaus istorinio audinio vizualiniam vientisumui“, kurie įtraukti į bendrą projekto Geriausių projektų pavyzdžių rinkinį. URBACT sekretoriato prašymu parengta apžvalga „Ekonominės krizės poveikis HerO projekte dalyvaujančiuose miestuose“, remiantis surinktais statistiniais duomenimis apie Vilnių. Dalyvavome dviejuose projekto tematiniuose seminaruose Liverpulyje (liepos 15–17 d.) ir Valetoje (lapkričio 8–11 d.). Parengta prezentacija Liverpulio susitikimui „PowerPoint“ programa. Drauge su paskirtu Finansų ministerijos atstovu nagrinėjome galimybes gauti finansinę paramą URBACT programos tęstinumui per ES struktūrinius fondus. Įvyko 3 susitikimai, drauge parengta lentelė „ES struktūrinių fondų veiksmų programų, priemonių ir veiklų analizė“, parengtas dokumentas „Galimi URBACT II HerO projekto veiksmų plano finansavimo šaltiniai“.
Pagrindinis projekto HerO uždavinys – Vietos veiksmų plano rengimas. Vietos veiksmų planas Vilniaus senamiesčiui rengiamas su Vietos darbo grupės pagalba. Suorganizuoti 4-i darbo grupės narių susirinkimai, kurių metu sukurtas Vietos veiksmų plano projektas, išskirti trys prioritetiniai uždaviniai.

Bendradarbiavimas su tarptautinėmis ir užsienio organizacijomis ir viešos informacijos apie įstaigos veiklą tarptautinėms organizacijoms rengimas
Vyko bendradarbiavimas su Pasaulio paveldo miestų organizacijai (PPMO). Parengta paraiška PPMO konkursui dėl geriausių projektų prizo „Aukštuminės statybos Vilniaus miesto centre planavimas 2004–2009 m.“ Rengiantis PPMO pasauliniam kongresui, PPMO prašymu parengtas Vilniaus senamiesčio atnaujinimo įgyvendinimo aprašymas. Agentūros direktorius drauge su Miesto plėtros departamento direktoriumi Artūru Blotniu dalyvavo pasauliniame PPMO kongrese, vykusiame Kito mieste, Ekvadore. Už aktyvų bendradarbiavimą su PPMO, Vilniaus atstovų kelionę apmokėjo renginio organizatoriai.
Parengta apžvalga (pateikta internetu on-line) apie Vilniaus senamiesčio būklę, skirta žurnalui „World Heritage Review“ 2009 m. rugsėjo mėn. Užmegztas bendradarbiavimas su Kinijos-Europos forumo organizatoriais. Šios organizacijos kvietimu parengtas ir perskaitytas pranešimas apie Vilniaus senamiesčio išsaugojimą ir atgaivinimą Kinijos-Europos forumo seminare, kuris vyko Fuzhou mieste Kinijoje liepos 18–22 d. Keturių dienų seminaro metu buvo diskutuojama urbanistinio atnaujinimo, architektūros paveldo išsaugojimo ir darnios miestų plėtros temomis.
Vyko susirašinėjimas su Neapolio miesto savivaldybe ir su Vilniaus miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriumi dėl dalyvavimo II-ajame Pasaulio miestų valdymo seminare „Ateities identitetas: miestų vaidmuo tarp atminties ir plėtros“, kuris vyko Neapolyje lapkričio 19–21 d. Dėl lėšų trūkumo nuspręsta šiame seminare nedalyvauti.

Projekto „Vilniaus medinės architektūros apsauga ir tvarkyba“ įgyvendinimas
2009 m. rugpjūčio–lapkričio mėn. įgyvendintas projektas „Vilniaus medinės architektūros apsauga ir tvarkyba“, kuriam dalinį finansavimą skyrė Kultūros rėmimo fondas. Šio projekto tikslas – bendradarbiaujant su Vilniaus m. savivaldybės Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo skyriumi, Žvėryno seniūnija ir bendruomene - istorinių pastatų savininkais, o iš kitos pusės su Oslo miesto savivaldybės Kultūros paveldo vadybos skyriumi bei šio miesto medinės architektūros paveldo savininkais, parengti specialias rekomendacijas ir informacinį leidinį medinių pastatų savininkams ir naudotojams. Kitas šio projekto tikslas – sutvirtinant profesinį bendradarbiavimą su kolegomis iš Norvegijos, pasirengti paraiškos teikimui finansinei paramai iš Norvegijos vyriausybės fondų (Europos finansinės paramos mechanizmas) gauti.
Projekto metu surengti dveji seminarai: po vieną Vilniuje ir Osle. Spalio 28–30 d. seminare Vilniuje dalyvavo Oslo savivaldybės Kultūros paveldo vadybos departamento vadovas su trijų specialistų delegacija, Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje p. Steinar Gil, Vilniaus vicemeras S. Šriūbėnas, Vilniuje gyvenantis architektas iš Norvegijos p. Aage Myhre, Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Kultūros ministerijos, Žvėryno ir Naujininkų bendruomenių bei spaudos atstovai. Buvo surengtas pasitarimas su Vilniaus savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus specialistais, saugomų medinės architektūros paveldo pastatų savininkais, vietos bendruomenių atstovais, Žvėryno seniūnija. Aplankyti ir apžiūrėti konkretūs jau sutvarkyti, o taip pat numatomi restauruoti objektai, analizuojami vadybinio ir restauravimo darbų būdai, priemonės ir pasekmės.
Lapkričio 19–21 d. Vilniaus miesto savivaldybės (Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Dastikas, MPD Kultūros paveldo skyriaus vedėjas V. Karčiauskas, Žvėryno seniūnas T. Klimavičius ir VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros specialistai lankėsi Osle. Vizito tikslas – su Oslo miesto savivaldybės Kultūros paveldo vadybos specialistais apžiūrėti Oslo medinės architektūros paveldą, aptarti rekomendacijų ir informacinio leidinio medinių pastatų savininkams ir naudotojams Vilniuje sudarymą, remiantis Norvegijos praktine- vadybine patirtimi. Šio vizito metu buvo pristatyta, aptarta ir analizuota Norvegijos ir Oslo kolegų patirtis, ji lyginama su Vilniaus kultūros paveldo vadybos 1990–2009 m. praktika ir rezultatais. Aptariant abiem projekto partneriams paskutiniu metu kylančius iššūkius bei jų darbe naudojamus vadybos ir restauravimo darbų priemones ir būdus, buvo kuriamas veiksmų ir priemonių planas, kurio pagalba būtų tobulinama medinės architektūros paveldo apsaugos vadyba Vilniuje. Vizito metu vyko seminaras, kurio metu buvo pristatyti istorines medinės statybos tradicijas Lietuvoje ir Vilniuje, išklausyti apie analogiško paveldo tvarkybos patirtį Norvegijoje, pasėkoje bendrai aptarti iššūkius saugant medinį paveldą, remiantis Norvegijos pasiekta pažanga šioje srityje. Seminare dalyvavo Oslo miesto savivaldybės Plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja p-nia E. Dahle, Nils Marstein, architektas, buvęs nacionalinio Norvegijos Kultūros paveldo direktorato vadovas, apžvelgęs medinių statinių restauravimo patirtį vadovaujantis į ICOMOS Pasaulio medinio paveldo apsaugos chartija, Dr. Ing. Lars Roede, Oslo miesto muziejaus direktorius, pasakojęs apie Norvegijos medinių statinių, nuo stiebinių bažnyčių iki pokario laikotarpio vilų, statybos ir restauravimo tradicijas, Yngvar Hegrenes, Oslo savivaldybės Turto ir miesto atnaujinimo departamento vadovas, papasakojęs apie Oslo urbanistinio atnaujinimo projektą nuo 1980 metų, jo tikslus ir patirtį susijusią su paveldo vertybėmis, Oslo miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus, Urbanistikos ir planavimo skyriaus, Tarptautinių ryšių skyriaus, visuomeninių organizacijų, Gruzijos Valstybinio Kultūros paveldo departamento atstovai. Po seminaro Projekto dalyviai aptarė seminaro rezultatus, tolesnius šio Projekto pasėkoje reikiamus atlikti darbus bei bendradarbiavimo perspektyvas.

Informacinio centro veikla
Informacinis centras nuosekliai tęsė švietėjišką veiklą miestiečiams ir miesto svečiams paveldo ir miesto istorijos pažinimo srityje. Toks miesto bendruomenės ugdymas žadina jos sąmoningumą, palengvina dalyvavimą senamiesčio priežiūros, tvarkymo ir atnaujinimo procese. Ypač didelis dėmesys skirtas jaunuomenės ugdymui. 2009 m. ypač intensyviai rengtos paraiškos daliniam finansavimui gauti, kurti nauji tiek nacionalinio tiek tarptautinio mąsto projektai.

Projektas „Tūkstantmečio paveldas: senamiestis ir jaunuomenė“

2009 m. sausio–gegužės mėn. VSAA Informacinis centras, dalinai finansuojant Kultūros rėmimo fondui (KRF) – gauta 8000 Lt., vykdė projektą „Tūkstantmečio paveldas: senamiestis ir jaunuomenė“. II–IX klasių moksleiviai klausėsi paskaitų bei ekskursijų, kurias vedė įvairių sričių specialistai (archeologas, miesto kultūros istorikas, architektūros istorikė, gidė-ekspertė). Moksleiviai dalyvavo paskaitose ir praktiniuose užsiėmimuose, kurie buvo organizuojami amatininkų galerijose: „Molio laumė“, „Puodžių cechas“, „Meno Niša“, „Vitražo manufaktūra“, „Karpinių salonas“. Programos tikslas buvo švietėjiškas: ugdyti jaunimo (moksleivių) istorinį - paveldosauginį sąmoningumą, suteikiant moksleiviams daugiau žinių apie Vilniaus senamiesčio kultūros paveldo vertybes. Programoje dalyvavo 17 mokymo įstaigų iš visos Lietuvos (viso apie 470 vaikų): 16 mokyklų iš Vilniaus (440 vaikų) ir 1 mokykla iš Kėdainių rajono (30 vaikų). Moksleiviai pasisėmė naujų žinių ne tik apie Vilniaus senamiesčio istoriją, bet gyvai stebėjo ir senųjų amatų pristatymus.

Projektas „Jaunuomenės istorinio-pilietinio sąmoningumo ugdymas“ (moksleivių vasaros stovykla)
Birželio 30 d.–liepos 14 d. rengtuose pasivaikščiojimuose po Vilniaus senamiestį bei amatininkų galerijas dalyvavo viso 92 moksleiviai. Programoje užsiregistravę Žirmūnų vaikų ir jaunimo klubas, Naujosios Vilnios kultūros centras, pavieniai vaikai iš įvairių Vilniaus mokymo įstaigų bei neįgalūs vaikai su vadovais iš Vilniaus vaikų pensiono ne tik dalyvavo teminiuose pasivaikščiojimuose „Miesto istorijos ištakos”, „Senosios miesto pilys”, „Miesto gynybinė siena”, susipažino su senaisiais lietuvių amatais amatininkų galerijose: „Molio laumė”, „Amatų gildija”, „Gintaro galerija”, „Vitražo manufaktūra”, o taip pat skaniai užkandžiavo buvusiame Pranciškonų vienuolyno kiemelyje įsikūrusioje kavinėje „Šauni vietelė”. Moksleiviai susidomėjo Agentūroje visus metus rengiamais projektais ir pažadėjo perduoti šią informaciją ne tik savo tėveliams, bet ir mokytojams.
Birželio 4–11 d.d. Agentūra savo lėšomis organizavo pasivaikščiojimus ir kitoms Vilniaus miesto bei rajono mokykloms: Vilkpėdės darželiui-mokyklai, Šumsko, Vivulskio ir Pelėdos pradinėms mokykloms. Projektas dalinai finansuotas Vilniaus savivaldybės, – gauta 2500 Lt.

Europos paveldo dienos 2009
Rugsėjo 18–25 d. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, prisidėdama prie Kultūros paveldo departamento rengtų Europos paveldo dienų renginių, suorganizavo keturias ekskursijas į skirtingų konfesijų maldos namus, esančius Vilniaus senamiestyje. Dviejų savaičių bėgyje buvo suorganizuoti 4 pasivaikščiojimai: pirmasis maršrutas vedė į Šv. Dvasios cerkvę, Šv. Trejybės bažnyčią bei Šv.Mikalojaus bažnyčią, antrasis maršrutas – į Šv.Nikolajaus cerkvę, Liuteronų Evangelikų bažnyčią bei Šv. Dvasios bažnyčią. Keturiuose renginiuose viso dalyvavo apie 200 žmonių, didžioji jų dalis registravosi į pasivaikščiojimus iš anksto. Kiekvienoje šventykloje grupę pasitikdavo tos konfesijos/bendruomenės atstovas ar kunigas, kurie papasakojo ne tik pačio pastato atsiradimo ir gyvavimo istoriją, bet ir supažindino su savo religijos tradicijomis. Ekskursijų dalyviai labai domėjosi savitai pristatomų konfesijų skirtumais ir panašumais, apžiūrėjo šventyklų puošybą tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Dalyviai galėjo gyvai palyginti skirtingų konfesijų maldos namus, labiausiai juos sudomino pokalbiai su konfesijų/bendruomenių atstovais.

Projektas „Istoriniai Vilniaus vargonai“
Gruodžio 1 d. baigėsi Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros rengtas 2009 m. II pusmečio Kultūros fondo dalinai finansuotas projektas „Istoriniai Vilniaus vargonai“. Gautas 9000 Lt. finansavimas iš Kultūros rėmimo fondo. Projekto renginiuose dalyvavo 120 moksleivių iš įvairių Vilniaus mokymo įstaigų: Senamiesčio vidurinės mokyklos, Gabijos gimnazijos, Žaros vidurinės mokyklos ir Žvėryno gimnazijos. Jaunimas dalyvavo 12 renginių: jiems buvo suorganizuotos 5 ekskursijos, 5 paskaitos bei 2 vargonų koncertai Šv.Dvasios bažnyčioje (vargonavo dr. Vidas Pinkevičius). Paskaitas bei tematines ekskursijas „Senieji autentiški vargonai Vilniaus bažnyčiose“ vedė vargonų tyrinėtojas Dr.Girėnas Povilionis bei Lietuvos muzikologas, vargonų restauratorius Rimantas Gučas. Paskaitų metu buvo ne tik klausoma lektorių paruoštos medžiagos, bet ir žiūrimas dokumentinis filmas „Senieji Lietuvos vargonai”, supažindinantis su visoje Lietuvos teritorijoje išlikusiais senaisiais vargonais, o ekskursijų metu buvo aplankytos Šv.Dvasios, Bernardinų, Šv.Jonų bažnyčios bei Vilniaus Katedra. Papildomai išleistas lankstinukas lietuvių, anglų bei lenkų kalbomis apie Šv.Dvasios istorinius vargonus. Dalyvius sužavėjo Šv.Dvasios bei Šv.Jonų bažnyčių senieji vargonai, kuriuos leido ne tik paliesti, bet ir pabandyti jais pagroti.

2009 m. eksponuotos parodos
Ekspozicija „Plyta Vilniuje“ balandžio mėnesį buvo surengta Gedimino prospekte greta V. Kudirkos aikštės esančiame UAB „Gobis“ stacionariame stende. Tame pačiame stende lapkričio mėnesį buvo ekspozicija „Senosios Vilniaus čerpės“. Ekspozicijose vilniečiai ir miesto svečiai galėjo pamatyti autentiškas gotikines ir vėlesnių laikotarpių čerpes, įvairių laikotarpių Vilniuje statybai naudotas molines plytas, susipažinti su jų aprašais. Parodos rėmėjas UAB „Wienerberger“. Paroda susilaukė didelio visuomenės dėmesio, ypač didelį jos pažintinį vaidmenį pastebėjo profesionalūs keramikai.
Informacinis centras 2009 m. organizavo parodų eksponavimus Vilniaus mokyklose: viso šiame projekte dalyvavo 11 Vilniaus miesto mokymo įstaigų: Emilijos Pliaterytės pagrindinė mokykla, Antano Vienuolio pagrindinė mokykla, Vytauto Didžiojo gimnazija, Antakalnio vidurinė mokykla, Vyturio pradinė mokykla, Vilkpėdės darželis-mokykla, M.Dobužinskio vidurinė mokykla ir „Akiračio“ suaugusiųjų mokykla. Šiose mokyklose po 2–4 savaites buvo paeiliui eksponuojamos 5 parodos: „Istoriniai Vilniaus miesto sodai ir parkai” , „Medinė architektūra Vilniaus mieste” , „Pasaulio paveldo miestai”, fotografo D.Ramaniuk Vilniaus senamiesčio vaizdai bei vilniečių moksleivių nuotraukų paroda „Gyvename sename Europos mieste”.

2009 m. parengti ir išleisti leidiniai:
Lankstinukas „Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios vargonai“ (lietuvių, anglų ir lenkų kalbomis); Bukletas „10 patarimų medinių pastatų savininkams ir naudotojams kaip prižiūrėti pastato išorę“ (lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis).

Viso 2009 m. VSAA Informacinis centras surengė:
1. 105 renginius: 71 renginį pagal projektus (26 ekskursijas, 20 paskaitų, 22 apsilankymus amatininkų galerijose, 2 koncertus ir 1 baigiamąjį renginį), 34 papildomus renginius (19 ekskursijų, 1 paskaitą, 1 talką, 13 parodų).
2. Dalyvavo apie 1400 asmenų (2008 m. dalyvavo apie 600 vaikų): 760 moksleivių pagal projektinius renginius, 260 papildomų moksleivių, 390 suaugusių asmenų.
3. 2009 m. parengti ir priduoti 15 projektų daliniam finansavimui gauti, paremti 4 projektai už 45000 Lt. Kultūros rėmimo fondui priduotos 4 paraiškos, LR Kultūros ministerijai – 2, LR Švietimo ministerijai – 1, Vilniaus miesto savivaldybei – 5, LR Kultūros paveldo departamentui – 3.







Atgaivinimo strategija

1998
1999
2000
2001

2002

2003

2004

2005

2006
2007
2008
2010
2011
2012

2013

2014

Bendruomenės ugdymas

Medinė architektūra


Dingęs Vilnius


Istorinis getas



ATGAIVINIMO PROGRAMOS
ŽEMĖLAPIS (1998–2008)




Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt