VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 
 



VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪROS
2010 METŲ METINIS PRANEŠIMAS

Pranešime pateikiama informacija apie VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros (toliau Agentūra) 2010 m. veiklą įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės strateginio plano uždavinius: 1. Efektyviai ir tvariai naudoti kultūros paveldo išteklius, 1.2. Saugoti Senamiesčio autentiškumą ir didinti jo patrauklumą, 3. Ugdyti bendruomenę bei 3.1 Skatinti ir stiprinti gyventojų bendruomeninę savimonę, o taip pat įgyvendinant 13-ąją investicinę programą "Senamiesčio atgaivinimas bei 2004 m. Vilniaus medinės architektūros paveldo išsaugojimo strategiją. Savo veikloje Agentūra vadovaujasi UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos įgyvendinimo gairėmis (2005 m.), dalyvauja Europos komisijos programose ir projektuose. Savo darbą pagal jo pobūdį Agentūra suskirsčiusi į atitinkamas programas.

„Bendruomenės ugdymo" programa
Agentūra nuolat rengė konsultacijas pastatų savininkams, kurių metu jie buvo supažindinti su galimybėmis gauti paramą ar, atlikus pastatų išorės tvarkymo darbus savo lėšomis, gauti kompensaciją už patirtas finansines išlaidas tiems darbams atlikti. Taip pat pastatų savininkams nuolat buvo teikiamos praktinės konsultacijos įvairiais istorinių pastatų tvarkybos ir eksploatacijos klausimais. 2010 m. agentūrai buvo pateikti 24 prašymai suteikti finansinę paramą pastatų išorės tvarkymui. Dėl lėšų stygiaus programos įgyvendinimui, šie prašymai nebuvo patenkinti.
Parengtas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas „Dėl Vilniaus miesto savivaldybės investicijų programos savivaldybės veiklos plano 10 programos „senamiesčio atgaivinimas" rengimo ir įgyvendinimo darbo grupės sudarymo". Darbo grupė, vadovaudamasi Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu „Dėl privačios nuosavybės – kultūros paveldo statinių išorės ir jų aplinkos tvarkybos išlaidų kompensavimo taisyklių tvirtinimo", metų pabaigoje priėmė nutarimą skirti lėšas ir išmokėti kompensacijas dviejų pastatų savininkams už 2009 metais atliktus pastatų išorės tvarkybos darbus.

„Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių" programa
Agentūra nuo 2002 metų koordinuoja Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų ir etnografinių verslų ir mugių programos veiklą. 2010 m. programoje dalyvavo 16 galerijų-dirbtuvių, kurioms savivaldybė išnuomojo patalpas Vilniaus senamiestyje lengvatinėmis sąlygomis. Kuruojama ir kontroliuojama programos dalyvių veikla. Klausimai dėl programos dalyvių veiklos efektyvumo, įsipareigojimų vykdymo bei iškilusių problemų nagrinėjami posėdžiuose ir atskirai su kiekvienu programos dalyviu. Kas mėnesį vykdomi pasitarimai programos vykdymo klausimais bei telkiant ir organizuojant programos dalyvius dalyvauti bendruose renginiuose, šventėse – „Europos diena", Kaziuko mugė, „Sostinės dienos", Baltramiejaus šventė, Kalėdinė mugė.
Programos dalyviai ketvirtus metus buvo sutelkti dalyvauti Kaziuko mugės eisenoje su amatininkų vėliavomis bei šventiniais amatininkų drabužiais, o mugėje prekiauti savo rankų darbo gaminiais ir demonstruoti amato gamybos procesus. Agentūros teikimu Kaziuko mugės metu savivaldybės padėkos raštais buvo apdovanoti Dailiųjų amatų programos dalyviai – meistrai, pameistriai, mokiniai, pasižymėję išskirtiniu kūrybingumu bei meistriškumu. Daug pastangų buvo skirta Dailiųjų amatų programos dalyvių vieningam dalyvavimui bei amatų demonstravimui Vilniaus miesto šventėse „Europos diena" bei „Sostinės dienos 2010".
Buvo pateiktas prašymas svarstyti Vilniaus m. savivaldybei dėl 3 programos dalyvių VšĮ „Amatų gildija", Klaido Navicko ir VšĮ „Molio laumė" negyvenamų patalpų lengvatinės nuomos mokesčio sumažinimo iki simbolinės kainos 1 lito. Buvo pritarta nuomojamų patalpų nuomos mokestį sumažinti iki 1 lito. Pateiktas klausimas svarstyti Vilniaus m. savivaldybėje dėl UAB „Amber" vykdomos veiklos ir lengvatinės nuomos. Parengtas prašymas Vilniaus m. savivaldybės Kultūros ir meno skyriui svarstyti dėl privačių muziejų veiklos ir nuomojamų patalpų lengvatų suteikimo. Iš viso parengta 17 raštų Vilniaus m. savivaldybei bei LR Kultūros ministerijai, kurie susiję su Dailiųjų amatų veiklos vystymų ir negyvenamųjų patalpų problemomis.
Parengta 13 informacinių pranešimų publikuoti spaudoje bei internetiniuose puslapiuose apie Dailiųjų amatų programos dalyvių veiklą, galimybę vilniečiams ir miesto svečiams dalyvauti programos dalyvių vykdomuosiuose amato mokomuosiuose-kūrybiniuose praktiniuose užsiėmimuose bei parodose. Parengta 9 rekomendacijos programos dalyviams teikiantiesiems paraiškas daliniam projektų finansavimui laimėti.
Nuolat vykdoma fotofiksacija apie galerijose-dirbtuvėse vykdomą veiklą, parodas, pažintinę-mokomąją veiklą. Organizuojamai vaikų stovyklai parengtas kryžiažodis „Amatai" bei pravesta ekskursija susijusi su amatais. Nuolat vykdomas Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyvių veiklos stebėjimas ir vertinimas. Buvo atlikti 2 kontroliniai patikrinimai. Programos dalyvės, nesilaikančios nuomos sutartyse nustatytų reikalavimų buvo įspėtos žodžiu ir elektroniniais laiškais. Atnaujinta medžiaga VSAA internetiniame puslapyje apie Dailiųjų amatų programos veiklą.

Projektai parengti bendradarbiaujant su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija: Agentūros iniciatyva drauge su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija parengti projektai LR Kultūros ministerijos Kultūros rėmimo fondui „Vilniaus tradicinių amatų paveldo tyrimas ir garsinimas" (gauta 7 tūkst. lt) ir „Ką žinai apie senuosius amatus?" (gauta 5 tūkst. lt). Projektui „Vilniaus tradicinių amatų paveldo tyrimas ir garsinimas" įgyvendinimui sukurta 13 stendų apie kiekvieno programos dalyvio amato ištakas, veiklą, amato demonstravimą ir mokomąją programą bei galerijų-dirbtuvių bendradarbiavimą su šalies amatininkais bei jų tarptautinius ryšius, ateities vizijas. Įgyvendinant antrąjį projektą išleistas lankstukas mokyklinio amžiaus vaikams „Ką žinai apie senuosius amatus?", skirtas vaikų žinioms plėsti ir ugdyti (parengti trumpi tekstai apie senuosius amatus., pagal amatų aprašymus parengti 2 kryžiažodžiai, mįslės, priežodžiai, patarlės). Parengtas ir pateiktas Kultūros rėmimo fondui tęstinis projektas 2011 metams „Vilniaus tradicinių amatų tyrimas ir garsinimas".
Dalyvauta Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos įgyvendinamame kultūrinių mainų projekte GRUNDVIG, kuriame buvo susipažindinama su norvegiškos kultūros dalimi bei jos paveldu. Agentūros atstovė dalyvavo Trondheimo mieste tradicinėje amatų šventėje, kur buvo pristatyta Vilniaus dailiųjų amatų programa, pasikeista koordinatėmis su norvegų amatininkais.
Lyginant su 2009 metais, 2010 metai ekonominiu požiūriu programos dalyviams buvo prasti, tačiau tiek Agentūra, tiek programos dalyviai daug dėmesio skyrė mokomųjų - pažintinių užsiėmimų jaunuomenei organizavimui, sklaidai, tradicinių amatų palikimo populiarinimui. 2010 metais buvo dar aktyviau rengiami ir vykdomi dalinai finansuojami projektai. Programos dalyviai aktyviai įsijungė į Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos vykdomus tarptautinius projektus. 2010 metų naujovė - pradėta bendradarbiauti su Lietuvos mokymo įstaigomis, programos dalyvių galerijose dirbtuvėse pradėta atlikti aukštųjų mokyklų studentų praktika.
2010 m. galerijose-dirbtuvėse buvo suorganizuotos 87 nemokamos parodos, 23 nemokamos paskaitos - seminarai, 212 nemokamų praktinių-mokomųjų amato užsiėmimų, dalyvauta penkiose miesto ir 8 Lietuvos miestų mugėse ir šventėse. 2010–2011 metais 7 galerijose-dirbtuvėse yra sudarytos galimybės studentams iš Šiaulių universiteto, Kauno kolegijos Vienožinskio menų fakulteto, Vilniaus dailės akademijos, Kauno technologijos universiteto atlikti praktiką. 9 galerijose-dirbtuvėse vykdoma ir muziejinė veikla.

Regioninis bendradarbiavimas
URBACT II projekto „HerO – Paveldas kaip galimybė" įgyvendinimas.
Tęsiame dalyvavimą ES programos URBACT II projekte „HerO - Paveldas kaip galimybė: darnios valdymo strategijos gyvybingam istoriniam miestovaizdžiui" (toliau – projektas HerO, (žr.: http://urbact.eu/en/header-main/news-and-events/view-one/urbact-news/?entryId=5067). Projekto partneriai – Graco, Liublino, Liverpulio, Neapolio, Puatjė, Regensburgo, Sighišoaros, Valetos, Vilniaus miestų savivaldybės. Projekto HerO tikslas – analizuoti ir apibendrinti ES miestų senamiesčių, UNESCO Pasaulio paveldo vietovių, valdymo patirtį, kurios pagrindu projekto partneriai rengs (arba tobulins turimus) savus Integruoto valdymo planus. Ilgalaikis projekto HerO tikslas – bendradarbiaujant su Europos regioninės plėtros direktoratu pasiruošti paraiškų rengimui ilgalaikei ES struktūrinei paramai kompleksinei miestų saugomų senamiesčių paveldosauginei tvarkybai gauti. Projekto HerO II-asis (įgyvendinimo) etapas prasidėjo 2009 m. lapkričio 21 d., tęsis iki 2011 m. liepos 21 d.
2010 m. gegužės 10–-11 d. surengėme HerO projekto ekspertų seminarą Vilniuje „Istorinių miestų kraštovaizdžio vaizdinis vientisumas". Seminare dalyvavo Europos komisijos Kultūros ir švietimo direktorato atstovė bei 27 projekte HerO dalyvaujančių miestų atstovai. Agentūros direktorius G.Rutkauskas pristatė Vilniaus senamiesčio vertę ir pokyčius. Vilniaus miesto savivaldybės Plėtros ir planavimo skyriaus vedėja Rūta Matonienė pristatė Architektūros parko idėją ir projekto rengimo eigą. SĮ „Vilniaus plano" vyriausias architektas Mindaugas Pakalnis kalbėjo apie Vilniaus miesto bendrojo plano prioritetus, skaitmeninio modelio naudojimą miesto planavime, apie aukštybinių pastatų schemą ir architektūrinių kalvų formavimo principus. Projekto partneriai pristatė savo miestuose planuojamus prioritetinius projektus ir Integruotų kultūros paveldo valdymo planų (IKPVP) rengimo eigą.
Rengiantis seminarui, vasario-kovo mėnesiais atlikti išankstiniai parengiamieji HerO ekspertų seminaro organizavimo darbai: praktinės informacijos apie seminaro vietą, atvykimą ir organizacinius klausimus parengimas, viešbučių apklausos organizavimas dėl apgyvendinimo ir konferencijų salės nuomos, maitinimo paslaugų apklausos organizavimas dėl seminaro vakarienių, seminaro programos derinimas, konferencijos paslaugų derinimas, seminaro dalyvių registravimas, dalyvių sąrašo sudarymas, susirašinėjimas su dalyviais, apmokėjimų ir garantinių raštų derinimas, seminaro paketų dalyviams parengimas. Seminaro metu suorganizavome ir pravedėme dvi ekskursijas, papildančias teorinius seminaro pranešimus vaizdinio vientisumo tema: apžvalginę po Vilniaus senamiestį ir į Gedimino pilies bokštą. Po seminaro dirbome su žurnalo „IQ. The Economist" žurnaliste, derinome medžiagą ir tekstą straipsniui žurnalo IQ birželio mėnesio numeryje. Prieš tai suorganizuota apklausa dėl straipsnio apie HerO projektą parengimą. Taip pat parengta informacija apie HerO seminarą internetui.
Dalyvavome dviejuose projekto HerO ekspertų seminaruose Liubline ir Neapolyje. Seminare „Kultūrinė veikla istorinėje aplinkoje" Liubline rugsėjo 9–11 d. pristatėme pranešimą "Vilniaus kaip Europos kultūros sostinės patirtis". Seminare „Daugiafunkcinės istorinės miestų vietovės - skirtingų partnerių poreikių suderinimas" Neapolyje lapkričio 17–19 d. pristatytas rengiamas HerO projekto vadovas "Kelias į istorinių miestų sėkmę - integruotas istorinių vietovių valdymas, kuris sukėlė daug diskusijų, buvo išsakytos pastabos ir pasiūlymai. Vėliau, gruodžio mėnesį parengėme ir išsiuntėme projekto ekspertui savo patirties aprašymus, kurie bus įtraukti į parengtą HerO projekto vadovą.
Pagrindinis projekto HerO uždavinys – Vietos veiksmų plano rengimas. Vietos veiksmų planas Vilniaus senamiesčiui rengiamas su Vietos darbo grupės pagalba. Suorganizuoti keturi darbo grupės narių susirinkimai (kovo 26, balandžio 14, gegužės 4, gruodžio 22 d.), kurių metu buvo svarstomi pasirengimo Vilniaus seminarui ir Vietos veiksmų plano projekto rengimo, prioritetinių plano uždavinių nustatymo klausimai.
Parengtos dvi projekto finansinės ataskaitos (III-ioji ir IV-oji: už 2009 m. II-ąjį pusmetį ir už 2010 m. I-ąjį pusmetį), kurių duomenys įvesti į PRESAGE sistemą. Ataskaitos suderintos su Pagrindinio partnerio atstovais, atliktas tų ataskaitų pirmojo lygio auditas.
Vykdytas nuolatinis susirašinėjimas su projekto HerO projekto partneriais ir vadovais, jų prašymu teikta reikiama informacija. Parengta informacija apie projekto vykdymą Lietuvos savivaldybių asociacijos puslapiui: http://www.urbact.lt/index.php/partneriai/11-partneriai-2-vilnius.html

Tarptautinis seminaras, skirtas A.G.Casparini vargonų restauravimui Bendradarbiaujant su Švedijos ambasada, 2010 m. gegužės mėn. 21 d. Vilniaus Šventosios Dvasios Dominikonų bažnyčios zakristijoje vyko tarptautinis seminaras, skirtas autentiškųjų A.G.Casparini vargonų restauravimo organizavimo klausimams aptarti. Seminare dalyvavo Ročesterio Universiteto Eastman muzikos mokyklos (JAV) dekanas p. Douglas Lowry, vargonų specialistai iš Švedijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, projekte dalyvaujančių šalių užsienio ambasadų atstovai, renginį atidarė Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis ir Vilniaus Arkivyskupijos kurijos kancleris kun. Robertas Šalaševičius, svečius pasveikino ir Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios kunigas Viktoras Bogdevičius. Pranešimus skaitė Hans Davidsson, Rimantas Gučas, Romanas Sedlickas ir Harald Vogel. Seminaro metu buvo atliktas trumpas koncertas autentiškais A. G. Casparini vargonais, vargonais grojo Vidas Pinkevičius ir Harald Vogel.

Bendradarbiavimas su tarptautinėmis ir užsienio organizacijomis ir viešos informacijos apie įstaigos veiklą tarptautinėms organizacijoms rengimas
VSAA vadovas parengė ir vedė mokomąjį seminarą Neringos ir Klaipėdos paveldosaugos specialistams „UNESCO Pasaulio paveldo objektų – miestų ir urbanizuotų vietovių vadyba. Vašingtono ir Valetos chartijos". VSAA vadovas parengė ir skaitė pranešimą Vilniuje vykusioje AECON konferencijoje "Vilniaus miestovaizdžio raida XVI–XX a.", dalyvavo balandžio mėn. Prezidentūroje vykusiame pasitarime dėl kultūros paveldo politikos. VSAA vadovas parengė ir skaitė pranešimą „Vilniaus miesto gyvybingumas: daugiatautiškumas ir kultūrinė įvairovė" tarptautinėje „METREX" konferencijoje Rotušėje. Šio renginio ir tarptautinių projektų „BaltMet Promo" bei HerO dalyviams iš Kopenhagos, Helsinkio, Regensburgo, Puatjė, Liublino, Liverpulio,Valetos, Stokholmo, Talino ir Londono gegužės-birželio mėn. surengtos 4-ios ekskursijos po Senamiestį. Apie VSAA dalyvavimą tarptautiniuose renginiuose parengti pranešimai spaudai ir straipsniai internetui lietuvių ir anglų k..

Informacinio centro veikla
Parengtos konkursinių projektų paraiškos:

Aplinkos projektų valdymo agentūrai pagal ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonės „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas" kvietimą – „Istorinės Lietuvos sostinės: kultūrinio kraštovaizdžio raida".
LR Kultūros paveldo departamentui dėl Nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos ir atgaivinimo programų projektų rėmimo valstybės biudžeto lėšomis, skirtiems Europos Paveldo dienų 2010 m. rugsėjo mėn. 17–26 d. renginiams, tema „Šeimos ir miesto paveldas", parengtas projektas „Vilniaus vienuolių dvasinės šeimynos – gyvasis miesto paveldas", kuris turėjo įtraukti 3 Vilniaus miesto vienuolynus: Dominikonų buvusį vienuolyną prie Šv. Dvasios bažnyčios, Bernardinų (Pranciškonų) vienuolyną prie Šv. Pranciškaus ir Bernardino bažnyčių ir Dominikonų (Lukiškių) vienuolyną prie Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios.
LR Kultūros rėmimo fondui Kultūros ir meno projektų konkursui pateikto projekto „Dingęs Vilnius" tikslas ugdyti Vilniaus miesto visuomenės bei miesto svečių istorinį ir paveldosauginį sąmoningumą, patrauklia forma pateikiant specialią informaciją apie Vilniaus senamiesčio istorinę raidą ir kultūros paveldo vertybes. Antrojo projekto „Vilniaus miesto savivalda ir rotušė" tikslas yra ugdyti vietos bendruomenių istorinį sąmoningumą šiuolaikiškai patraukliomis formomis suteikiant miestiečiams ir miesto svečiams kuo daugiau žinių apie Vilniaus miesto savivaldos ir rotušės istoriją, jų įtaką miesto gyvenimui ir kultūrai.
Vilniaus miesto savivaldybės Vaikų vasaros poilsio programų konkursui pristatytas projektas „Jaunuomenės istorinio-pilietinio sąmoningumo ugdymas", kuriame dalyvautų Vilniuje esančių dienos centrų vaikai ir iš anksto užsiregistravę moksleiviai.
LR Švietimo ir mokslo ministerijai pagal kvietimą teikti valstybės projektų aprašymus pagal mokyklų tobulinimo programos Plius 45 komponentą „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra" pateikta paraiška projektui „UNESCO pasaulio paveldas – mokykloms".
2011 metams Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros rėmimo programų konkursui pateikto projekto „Dingęs Vilnius" tikslas – ugdyti Vilniaus miesto visuomenę, suteikti specialią informaciją apie Vilniaus senamiesčio istorinę raidą ir sunykusius svarbius miestui statinius. Antrasis projektas – skaitmeninis leidinys „Vilniaus senamiesčio architektūros stiliai", skirtas visiems besidomintiems Vilniaus architektūros paveldu, o ypač būtų naudingas mokytojams ir gidams, kaip pagalbinė priemonė rengiant pažintines ekskursijas vaikams, moksleiviams ir miesto svečiams. Trečiasis projektas „Trijų Baltijos sostinių pasaulio paveldas", parengtas drauge su kolegomis iš Rygos ir Talino miestų savivaldybių, stiprintų regioninį bendradarbiavimą paveldo valdymo srityje. Ketvirtasis projektas „Medžio architektūros paveldas Vilniuje" pratęstų medinės architektūros paveldo Vilniuje tvarkybą, kuriant naujas priemones ir sąveikos būdus pastatų savininkų, vietos bendruomenių ir Seniūnijų įtraukimui.
2011 metams LR Kultūros rėmimo fondo Kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo konkursui pateikto pirmojo projekto „Vilniaus legendos ir šiandiena" tikslas – šviečiamasis – ugdyti vaikų (moksleivių ir darželinukų) istorinį-pilietinį sąmoningumą, įtaigiai pateikti žinias apie Vilniaus materialias ir nematerialias (šiuo atveju mitologija) kultūros paveldo vertybes bei jų sąveiką. Projekto "Regioninė konferencija „Integruoti kultūros paveldo valdymo planai Baltijos šalyse", rengtas drauge su kolegomis iš Rygos ir Talino miestų savivaldybių, stiprintų regioninį bendradarbiavimą paveldo valdymo srityje. Projekto „Integruota senamiesčio pastatų informacinė sistema" tikslas – per 20 ir daugiau metų sukauptos, paveldosauginės-inventorinės ir šiuomet atnaujintinos integruotos informacijos apie Vilniaus senamiesčio pastatus, jų naudojimą ir priežiūrą pateikimas viešoje informacinėje erdvėje.

Pasaulinės paminklų ir paminklinių vietų apsaugos dienos paminėjimas:
2010 m. balandžio 20–21 d. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, prisidėdama prie Pasaulinės paminklų ir paminklinių vietų apsaugos dienos paminėjimo, suorganizavo 3 pasivaikščiojimus į skirtingų konfesijų maldos namus, esančius Vilniaus senamiestyje. Renginiuose dalyvavo Vytės Nemunėlio mokyklos pradinukai, Simono Daukanto pagrindinės mokyklos šeštokai – viso renginiuose dalyvavo apie 120 žmonių, kurie turėjo retą progą išgirsti apie bažnytinių bendruomenių papročius ir religinį gyvenimą iš pačių konfesijų/bendruomenių atstovų ar kunigų.

Europos paveldo dienų renginiai:
Kaip ir kasmet nuo 1999 m. Agentūra surengė šventinius Europos paveldo dienų renginius. Rugsėjo 17 d. surengtas pasivaikščiojimas po Rasų kapines „Senųjų Rasų kapinių paminklai", buvo aplankyti žymių vilniečių kapai, apžiūrėti istoriniu ir meniniu požiūriu vertingiausi paminklai. Rugsėjo 22 d. Agentūra surengė Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių Dominikonų vienuolyno apžiūrėjimą. Apie 50 įvairaus amžiaus vilniečių po šventovę vedžiojo ir su vienuolių gyvenimu įtaigiai supažindino dominikonų vienuolis brolis Pijus. Rugsėjo 23 d. Žvėryno seniūnijoje buvo surengtas susitikimas su saugomų medinių pastatų savininkais. Peržiūrėjus jaukų ir poetišką V. Damaševičiaus filmą apie nykstantį Žvėryno medinės architektūros paveldą, dalyvaujant Žvėryno seniūnui T. Klimavičiui įvyko diskusija su vietos bendruomenės atstovais.

Duomenų bazės apie Senamiesčio pastatus sudarymas
2010 metais atlikta 160 pastatų fotofiksacija. Parengti 34 kultūros paveldo objektų esamos būklės apžiūros aktai. Ženkliai papildytas Senamiesčio ir miesto centro panoraminių nuotraukų archyvas.

Įgyvendinti papildomą finansavimą gavę projektai:
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros Informacinis centras, įgyvendindamas Kultūros rėmimo fondo remiamą projektą „Vilniaus miesto savivalda ir Rotušė", 2010 m. lapkričio 9 d. ir 17 d. bei gruodžio 1 d. suorganizavo nemokamas ekskursijas po Vilniaus Rotušę ir jos apylinkes. Jose dalyvavo Vilniaus miesto Mindaugo vidurinės 7–11 klasių moksleiviai ir mokytojai. Ekskursijos vyko labai gyvai, jas vedė Vilniaus rotušės ceremonmeisteris S.Pilinkus. Šio projekto lėšomis taip pat buvo suorganizuota vieša ekskursija, vedama miesto istoriko R.A.Čaplinsko bei S.Pilinkaus, be to lietuvių, anglų, rusų, lenkų kalbomis išleistas leidinys „Vilniaus miesto savivalda ir Rotušė" (tiražas 3500 vnt.). Ekskursijose viso dalyvavo netoli 100 dalyvių.
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, gavusi finansinę paramą iš Vilniaus miesto savivaldybės pagal Vaikų socializacijos programą, penktus metus organizavo vasaros stovyklą „Jaunuomenės istorinio-pilietinio sąmoningumo ugdymas". Liepos 20 d.–rugpjūčio 4 d. rengtuose pasivaikščiojimuose po Vilniaus senamiestį, muziejus bei amatininkų galerijas dalyvavo viso 45 moksleiviai. Programoje užsiregistravę Vilniaus miesto socialinės paramos centro Antakalnio vaikų dienos dienos centro, Pilaitės vaikų dienos centro, Pagalbos priklausomiems asmenims tarnybos bei pavieniai vaikai iš įvairių Vilniaus mokymo įstaigų bei ne tik dalyvavo teminiuose pasivaikščiojimuose „Vilniaus amatininkai", „Vilnius – daugiatautis miestas", „Miesto gynybinė siena", „Vilniaus gotika", „Senasis Vilnius", susipažino su senaisiais lietuvių amatais amatininkų galerijose „Gintaro galerija", „Vitražo manufaktūra", „Jūratės manufaktūra", taip pat juos mielai priėmė M. ir J. Šlapelių muziejus bei K.Varnelio muziejus.
Moksleivių rudens atostogų metu 8–14 metų moksleiviai buvo kviečiami dalyvauti Agentūros organizuojamuose renginiuose, kurių metu vaikai galėtų klausytis ne tik istorikų, bet ir psichologų paskaitų, vaikščioti po bažnyčias bei muziejus, klausytis vargonų muzikos, patys pasigaminti darbelių tradicinių amatų dirbtuvėse. Deja, pilnai grupei nesusirinkus, stovykla neivyko.
Toliau buvo tęsiama Agentūros parodų eksponavimo tradicija kitose erdvėse. 2010 m. parodos „Pasaulio paveldo miestai", fotografo D. Ramaniuk „Vilniaus senamiesčio vaizdai", „Istoriniai Vilniaus sodai ir parkai" bei „Medinės architektūros paveldas" buvo eksponuojami pasirinktinai Vilniaus miesto „Akiračio" suaugusiųjų mokykloje, A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje bei Trakų raj. Savivaldybės viešojoje bibliotekoje.
Viso parengta 14 projektų (2009 m. parengta 13 projektų), iš jų 2010 m. įgyvendinti 2 projektai (2009 m. paremti 4 projektai): „Vilniaus miesto savivalda ir Rotušė" bei „Jaunuomenės istorinio-pilietinio sąmoningumo ugdymas". Eksponuotos 5 parodos (2009 m. 13 parodų) , įvyko 1 seminaras, 6 apsilankymai amatininkų galerijose (2009 m. 22 apsilankymai), 4 paskaitos (2009 m. 22 paskaitos) ir 19 pasivaikščiojimų (2009 m. 26 pasivaikščiojimai) , bendrai renginiuose dalyvavo apie 600 žmonių (2009 m. 1400 asmenų), 7 Vilniaus mokymo įstaigos bei 3 dienos centrai. 2011 m. toliau bus dalyvaujama projektų rengime, bus tęsiama ta pati veikla, susijusi su pasivaikščiojimų, paskaitų, parodų pristatymu.

Ūkiniai reikalai:
Išklausytas Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros surengtas būsto sektoriaus dalyvių mokymo kursas (daugiabučių namų renovavimo rangos darbų organizavimas, finansavimo galimybės, valstybės teikiamos paramos ir kt.).
Parengta naujos VSAA Vidaus tvarkos taisyklės. Vedama Agentūros ūkinė veikla: gaunamų ir siunčiamų raštų registravimas, avansinių apyskaitų rengimas, įsakymų rengimas.
Kas mėnesį parengiama pažyma apie suvartotą el. energiją ir perduodama elektros tinklams. Atlikta įstaigos įsigytų atsargų ir ilgalaikio turto metinė inventorizacija. Atlikta ilgalaikio materialiojo turto ir atsargų nurašymai.


APIBENDRINIMAS

2010 metų ekonominio nuosmukio sąlygomis įgyvendinant Senamiesčio atgaivinimo programą daugiausiai dėmesio buvo skirta bendruomenės švietimo ir konsultavimo veikloms. Prieštaringa, tačiau kintančios ekonominės ir socialinės aplinkybės paskatino gyventojus – saugomų istorinių pastatų savininkus, skirti daugiau dėmesio paveldo vertybių tausojimui bei kreiptis finansinės paramos jų tvarkybai. Per 2010 m. Agentūra parengė kaip niekad daug paraiškų projektų finansinei paramai gauti. Dauguma šių projektų susiję su šviečiamųjų bei informacinių (vietos ir tarptautiniam turizmui) leidinių sudarymu ir leidyba.






Atgaivinimo strategija

1998
1999
2000
2001

2002

2003

2004

2005

2006
2007
2008
2009

2011
2012

2013

2014

Bendruomenės ugdymas

Medinė architektūra


Dingęs Vilnius


Istorinis getas



ATGAIVINIMO PROGRAMOS
ŽEMĖLAPIS (1998–2008)




Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt