VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 
 



2003 M. atgaivinimo programa
(lentelė)

Programai įgyvendinti Vilniaus miesto savivaldybė iš biudžeto skyrė 2015,6 tūkst. litų ir iš privatizavimo fondo skyrė 2000 tūkst. litų, o senamiesčio pastatų savininkai – 304,1 tūkst. litų. Šiais metais valstybė programos įgyvendinimui lėšų neskyrė.
Apie 90 procentų visų darbų sudarė pastatų, gatvių ir viešųjų erdvių tvarkymas. Dėl riboto savivaldybės biudžeto, programos daliai „Bendruomenės ugdymas" buvo skirta labai mažai lėšų (130,1 tūkst. lt), todėl liko daug nepatenkintų senamiesčio gyventojų prašiusių skirti jiems parama jų pastatų ir aplinkos tvarkymui (suremontuoti trys balkonai ir Dominikonų vienuolyno stogas). Auga senamiesčio gyventojų ir pastatų savininkų sąmoningumas ir planuojamų darbų kokybinis supratimas bei pasirengimas, o valstybės ir savivaldybės parama reikiamai nedidinama.
Buvo tęsiami rekonstrukcijos darbai Maironio ir Subačiaus gatvių sankryžoje, padaryta pradžia amatų ir prekybos miestelio kūrimui ir įrengimui pagal Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą. Suremontuoti pastato Maironio g. 27 fasadai, atkuriama Kūdrų gatvelė. Šiems darbams vykdyti buvo skirta 2,6 mln. Lt.
Vykdant svarbių istorinių statinių Vilniuje atkūrimo, išorės freskų ir sieninės tapybos kūrinių atnaujinimo programą „Dingęs Vilnius", buvo restauruoti ir atkurti lipdiniai ant pastato Pylimo g. (Šiems darbams atlikti pastato savininkai skyrė 172 tūkst. lt. o savivaldybė skyrė 74 tūkst. lt.), savivaldybės lėšomis (23 tūkst. lt.) atnaujinta freska Aušros vartuose iš Bazilijonų g. pusės. Siekiant paryškinti pastato architektūros formų įvairovę, už 10 tūkst. lt. įrengtas pastato Vokieciu g. 10 dekoratyvinis apšvietimas.

Pradėta įgyvendinti Vilniaus istorinio geto būdingų fragmentų atkūrimo programa. Pirmasis žingsnis – 2003 m. spalio 24 d. įvykęs valstybinės žemės sklypų Ašmenos, Mėsinių ir Dysnos gatvių sankirtoje nuomos aukcionas, jį laimėjo UAB „Junesta". Sklypas išnuomotas 99 metams, investuotojas įsipareigojo atkurti kvartalo urbanistinį užstatymą. Papildoma nuomos sutarties sąlyga numato, kad dalis atkurtų pastatų patalpų turės būti paskirta Vilniaus žydų kultūros paveldo atgaivinimo reikmėms.

VSAA informacinis centras toliau plėtojo ir atnaujino duomenų bazę, organizavo paskaitas ir ekskursijas, tesė senamiesčio gyventojų ir jaunuomenės švietimo paveldo ir apsaugos programą. VSAA organizavo seminarą "Istorinių pastatų atnaujinimas, panaudojant tradicines ir šiuolaikines medžiagas sienų tinkavimui ir dažymui" (pranešimus skaitė svečiai iš užsienio, vietiniai specialistai). Šio seminaro tikslas paskatinti statybines organizacijas pereiti nuo kiekybinių prie kokybinių istorinių pastatų tvarkymo metodų. Seminarui finansinę paramą skyrė UAB „KNAUF".

2003 m. birželio 1–3 d. Vilniaus miesto Rotušėje suorganizuota Pasaulio paveldo miestų organizacijos (PPMO) regioninė konferencija „Istorinių miestų urbanistinės kultūros tęstinumas". Konferencijoje dalyvavo 135 dalyviai: Europos pasaulio paveldo miestų politikai bei paveldosaugos specialistai iš Budapešto, Kijevo, Kopenhagos, Krokuvos, Minsko, Rodo, Rygos, Talino, Torunės, Varšuvos, Vilniaus ir Zamoščiaus, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos, Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos restauratorių sąjungos, Kultūros ministerijos Kultūros vertybių apsaugos departamento, švietimo ir mokslo ministerijos atstovai. Perskaityta 12 pranešimų istorinių miestų atnaujinimo tema, priimta Konferencijos rezoliucija.

VSAA organizavo Vilniaus miesto pristatymą 7-ajame tarptautiniame Pasaulio paveldo miestų organizacijos (OWHC) simpoziume „Gyvasis paveldas. Švietimas ir mokymas Kultūros paveldo apsaugos ir valdymo srityje". Simpoziumas vyko 2003 metų rugsėjo 23–26 d. Rode (Graikija), jame tarptautiniu mąstu pristatyta Vilniaus senamiesčio atgaivinimo veiklos raida nuo Vilniaus senamiesčio atgaivinimo strategijos patvirtinimo 1996 m. iki 2003 m. Vilniaus miesto meras A.Zuokas Politikų forume perskaitė pranešimą apie Vilniaus patirtį įgyvendinant integruotos paveldosaugos strategiją. Mokslininkų forume J.Glemža perskaitė pranešimą „Vilniaus senamiesčio regeneravimo metodai ir rezultatai". Moksleivė J.Baliūnaitė Jaunimo forume pristatė savo projektą „Paveldas tarp kartų". Pristatyta Vilniaus paroda, kurią sudarė 2 stendai: VSAA stendas apie senamiesčio atnaujinimą ir stendas su Vilniaus miesto strateginio plano bei Senamiesčio detaliojo plano planšetais. Parodos metu visą laiką buvo demonstruojamas video filmas „Diena Vilniuje". Konferencijos metu 10-ųjų Pasaulio paveldo miestų organizacijos metinių proga Vilniaus miestas apdovanotas OWHC padėkos raštu už indėlį plėtojant ryšius su Pasaulio paveldo miestų organizacija ir už sėkmingą pasaulio paveldo išsaugojimą.

Kiti svarbus tarptautinio bendradarbiavimo projektai: Europos Bendrijos 5-osios bendrosios mokslinių tyrimų ir technologijų plėtros bei demonstravimo programos projektas ENTRUST – „Miesto bendruomenių stiprinimas per urbanistinės plėtros ir verslų sąveiką", Jungtinių Tautų vystymo programos (UNDP) remiamas projektas „Paveldosauginis bendruomenės ugdymas". Šiuo projektu buvo skatinamas gyventojų dėmesingumas ir pažinumas paveldo vertybių bei gyvenamosios aplinkos kokybės atžvilgiu, organizuotos paskaitos, parengti informaciniai leidiniai „Vartų, durų ir langų priežiūra: restauravimas ir atnaujinimas", „Senamiesčio gynybinės sistemos istorija". Atskira programos dalis skirta jaunimo ugdymui: vaikams ir moksleiviams suorganizuota eilė pažintinių ekskursijų, paskaitų, ir parodų, parengtas lankstinukas „Studijinių ekskursijų maršrutų jaunimui programa".

VSAA informavo visuomenę apie archeologinius tyrimus Gedimino prospekto rekonstrukcijos metu. Parengti informaciniai lankstinukai ir stendas požeminiame Gedimino prospekto parkinge „Gedimino prospekto rekonstrukcija 2002–2003 m. Archeologiniai tyrimai". Taip pat buvo parengti informaciniai stendai Ašmenos-Dysnos gatvių sankirtoje supažindinantys su „Istorinio geto būdingų fragmentų atkūrimo programa", bei informuojantys apie planuojamus atkurti šių gatvių sankirtoje pastatus.






Atgaivinimo strategija

1998
1999
2000
2001

2002

2004
2005

2006
2007
2008
2009
2010

2011
2012
2013

2014

Bendruomenės ugdymas

Medinė architektūra


Dingęs Vilnius


Istorinis getas




ATGAIVINIMO PROGRAMOS
ŽEMĖLAPIS (1998–2008)




Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt