VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 



VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪROS
2011 METŲ METINIS PRANEŠIMAS

Pranešime pateikiama informacija apie VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros (toliau Agentūra) 2011 m. veiklą įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės strateginio plano tikslą (2.3): Efektyviai ir tausojančiai naudoti kultūros paveldo potencialą ir šio tikslo uždavinius: saugoti, tvarkyti ir naudoti kultūros paveldą (2.3.1), saugoti Vilniaus senamiesčio savitumą ir didinti jo patrauklumą (2.3.2), taip pat įgyvendinti 10-ąją investicinę programą „Senamiesčio atgaivinimas“. Savo veikloje Agentūra vadovaujasi UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos įgyvendinimo gairėmis, dalyvauja Europos komisijos programose ir projektuose. Savo darbą pagal jo pobūdį Agentūra suskirsčiusi į atitinkamas programas, kurių įgyvendinimas atitinka numatytus Strateginio plano veiksmus.


„Bendruomenės ugdymo“ programa
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra rengė konsultacijas pastatų savininkams, kurių metu jie supažindinti su galimybėmis gauti paramą ar, atlikus pastatų išorės tvarkymo darbus savo lėšomis, gauti kompensaciją už patirtas finansines išlaidas tiems darbams atlikti. Šiuo metu Agentūrai yra pateikti 24 prašymai suteikti finansinę paramą pastatų išorės tvarkymui, deja dėl lėšų neskyrimo programos vykdymui, šie prašymai nebuvo patenkinti.

Parengtas Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos sprendimo projektas „Dėl privačios nuosavybės – kultūros paveldo statinių išorės ir jų aplinkos tvarkybos išlaidų kompensavimo taisyklių tvirtinimo“, kuriuo patvirtintos patikslintos 2007 m. parengtos taisyklės.
Šis Tarybos sprendimas Nr. 1-374 priimtas 2011 metų gruodžio 28 d. Vadovaujantis patvirtintomis taisyklėmis kompensuota dalis tvarkybos išlaidų 2-iems statiniams: P. Skorinos g. 5 (stogo dangos remontas) - kompensuota 68378 Lt, ir Šaltinių g. 13 (balkono remontas) – kompensuota 3309 Lt.

Agentūra pasirašė 11 bendradarbiavimo sutarčių su kultūros paveldo statinių savininkais, kurie, atlikę pastato išorės tvarkymo darbus, prašys kompensuoti patirtas tvarkybos darbų išlaidas.

2011 m. lapkričio 7 d. Agentūra pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Kultūros paveldo centru. Sutarties tikslas – keistis turimomis žiniomis ir sukauptais duomenimis apie Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vietovių ir objektų (toliau – nekilnojamosios kultūros vertybės) mokslinius tyrimus, kita bendrą būklę ir naudojimą apibūdinančią informacija. Siekiama sisteminti turimus duomenis, skelbti juos interneto svetainėje ir taip gerinti statinių ir kito nekilnojamojo turto savininkų ir naudotojų, kitų fizinių ir juridinių asmenų žinias apie statinius, saugomas teritorijas, jų vystymąsi, naudojimą, esamą būklę, stiprinti miesto bendruomenės paveldosaugos suvokimą ir atsakomybę už nekilnojamų kultūros vertybių išsaugojimą.

2011 metais vykdant Senamiesčio stebėseną atlikta 60 pastatų fotofiksacija. Parengtas 31 kultūros paveldo objektų esamos būklės apžiūros aktas. Nuskenuota ir paruošta internetui 60 kultūros paveldo objektų bylų. Siekiant kuo plačiau pristatyti visuomenei informaciją apie Vilniaus senamiesčio būklę, LR Kultūros rėmimo fondui pateikta projekto paraiška „Integruota senamiesčio pastatų informacinė sistema“. Projekto tikslas – per daugelį metų sukauptos, paveldosauginės-inventorinės, mokslinės ir šiuo metu atnaujintinos informacijos apie Vilniaus senamiesčio pastatus, jų naudojimą ir priežiūrą pateikimas viešoje informacinėje erdvėje. Projekto uždavinys – surinkti iš įvairių atsakingų institucijų istorinę (tekstinę ir vizualinę) medžiagą apie Senamiesčio, UNESCO Pasaulio paveldo vietovės pastatus, ją susisteminti papildant naujais, dabartinės būklės ir vykdytų ar planuojamų tyrimų bei tvarkybos duomenimis, ir rezultatą pateikti viešoje informacinėje erdvėje.

„Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių" programa
Vilniaus miesto savivaldybės pavedimu Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra nuo 2002 metų koordinuoja Vilniaus miesto savivaldybės „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą“ bei glaudžiai bendradarbiauja su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija. Šiais metais programoje dalyvavo 16 galerijų-dirbtuvių, kurioms savivaldybė išnuomojo patalpas Vilniaus senamiestyje lengvatinėmis sąlygomis. Kuruojama ir kontroliuojama programos dalyvių veikla. Klausimai dėl programos dalyvių veiklos efektyvumo, įsipareigojimų vykdymo bei iškilusių problemų nagrinėjami posėdžiuose ir atskirai su kiekvienu programos dalyviu. Kas mėnesį vykdomi pasitarimai programos vykdymo klausimais, programos dalyviai telkiami ir organizuojami dalyvauti bendruose miesto renginiuose, šventėse – „Europos diena“, Kaziuko mugė, „Sostinės dienos“, Baltramiejaus ir Kalėdinėse mugėse.

Programos dalyviai jau penktus metus buvo sutelkti dalyvauti Kaziuko mugės eisenoje su amatininkų vėliavomis bei šventiniais amatininkų drabužiais, o mugėje prekiauti rankų darbo gaminiais ir demonstruoti amato gamybos procesus. Agentūros teikimu Kaziuko mugės metu savivaldybės padėkos raštais buvo apdovanoti Dailiųjų amatų programos dalyviai – meistrai, pameistriai, mokiniai, pasižymėję išskirtiniu kūrybingumu bei meistriškumu. Kiekvienais metais stengiamasi gerinti šios šventės kokybę atgaivinant senuosius kultūrinius ir kuriant šiuolaikinius miesto šventės ritualus. Šiuo tikslu Agentūra bendradarbiauja su daugiamečiais šventės rengėjais, Etnokultūros centru, etnokultūros ir šiuolaikinio meno grupėmis, atitinkamomis organizacijomis kaimyninėse šalyse. Ateityje siekiama, kad išlikusi sena, linksma ir atgimstanti Vilniaus miesto tradicija – Kaziuko šventė, taptų ne tik miesto ir regiono, bet europinio masto švente. Daug dėmesio buvo skiriama organizuojant Dailiųjų amatų programos dalyvių vieningam dalyvavimui bei amatų demonstravimui Vilniaus miesto šventėse „Europos diena“ bei „Sostinės dienos 2011“.

Agentūros iniciatyva kartu su Vilniaus dailiųjų amatų asociacija parengti ir įvykdyti 2 Kultūros ministerijos Kultūros rėmimo fondo dalinai finansuoti projektai: „Vilniaus tradicinių amatų paveldo garsinimas ir sklaida“ (gauta 5 tūkst. lt) ir „Vilniaus tradicinių amatų paveldo tyrimas ir sklaida“ (2010 m. pradėtas projektas, baigtas 2011 m. pirmame ketvirtyje, gauta 7 tūkst. lt). Projekto „Vilniaus tradicinių amatų paveldo garsinimas ir sklaida“ parengtas ir išleistas lankstinukas, pristatantis Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos galerijas. Įgyvendinant projektą „Vilniaus tradicinių amatų paveldo garsinimas ir sklaida“, parengta 12 kilnojamųjų informacinių stendų lietuvių ir anglų kalbomis. Patrauklia ir šiuolaikiška forma visuomenė supažindinama apie nematerialųjį tautos paveldą – tradicinius Vilniaus krašto amatus bei Tymo kvartalo ištakas ir šiandienines perspektyvas įkurti ,,Amatų miestelį“. Minint Vilniaus dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos vykdymo dešimtmetį, projektas ir informaciniai stendai viešai pristatyti visuomenei Vilniaus miesto savivaldybės patalpose. Šiuo metu paroda „keliauja“ po Vilniaus mokyklas, specialiąsias mokymo bei viešąsias įstaigas, stendai naudojami sostinės renginiuose, šventėse, bei dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose.

2011 m. pabaigoje buvo parengti 2 tęstiniai projektai 2012-iems metams. Vienam iš jų („Vilniaus krašto amatai: istorija ir dabartis“) jau skirta 12 tūkst. lt Kultūros rėmimo fondo dalinis finansavimas. Kitas projektas pateiktas Vilniaus m. savivaldybei.

Parengtas ir suderintas su Vilniaus miesto savivaldybe ir Kultūros paveldo departamentu vieningų galerijų iškabų projektas. 5 metalinės iškabos pagamintos ir iškabintos prie programos dalyvių galerijų-dirbtuvių, jos skirtos viešinti Savivaldybės dailiųjų amatų programą. Parengta 15 raštų Savivaldybei bei LR Kultūros ministerijai dėl Dailiųjų amatų veiklos bei nuomojamų negyvenamųjų patalpų problemų. Paruošta išsami ataskaita-rekomendacija Vilniaus miesto savivaldybei dėl programos vykdytojams teikiamų subsidijų amatams vystyti (skirta po 3 tūkst. lt kiekvienai galerijai). Parengta 19 informacinių pranešimų spaudai bei internetui apie Dailiųjų amatų programos dalyvių veiklą, galimybę vilniečiams ir miesto svečiams dalyvauti programos dalyvių vykdomuose mokomuosiuose-kūrybiniuose užsiėmimuose bei parodose. Parengtos 7 rekomendacijos programos dalyviams teikiantiems paraiškas daliniam projektų finansavimui gauti.

Nuolat vykdoma fotofiksacija apie galerijose-dirbtuvėse vykdomą veiklą, parodas, pažintinę- mokomąją veiklą. Pravestos 4 susijusios su amatų tema ekskursijos vaikams. Nuolat vykdomas Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyvių veiklos stebėjimas ir vertinimas. Atlikti 3 kontroliniai patikrinimai. Programos dalyviai, nesilaikantys nuomos sutartyse nustatytų reikalavimų buvo įspėti žodžiu ir elektroniniais laiškais. Atnaujinta medžiaga VSAA internetiniame puslapyje apie Dailiųjų amatų programos veiklą. Tuo pačiu peržiūrėta 15 programos dalyvių internetinės svetainės, kiekvienam pateiktos pastabos dėl svetainių atnaujinimo ir pagrindinių dalių nuolatinio pildymo ar atnaujinimo.

2011 metai ekonominiu požiūriu Dailiųjų amatų programos dalyviams buvo prasti, tačiau tiek Agentūra, tiek programos dalyviai daug dėmesio skyrė mokomųjų-pažintinių užsiėmimų jaunuomenei organizavimui, sklaidai, tradicinių amatų palikimo populiarinimui. Programos dalyviai aktyviai įsijungė į Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos vykdomus tarptautinius projektus. Naujovė, lyginant su praėjusias metais, – programos dalyvių galerijose-dirbtuvėse pradedama vykdyti aukštųjų mokyklų studentų praktika, išleista mokymosi metodinė medžiaga, dirbtuvėse įsigyta įranga, reikalinga studentų praktikų organizavimui. 7 galerijose-dirbtuvėse yra sudarytos galimybės studentams iš Šiaulių universiteto, Kauno kolegijos Vienožinskio menų fakulteto, Vilniaus dailės akademijos, Kauno technologijos universiteto atlikti praktiką. 9 galerijose-dirbtuvėse vykdoma muziejinė veikla, kaupiama informacija ir žinios apie amato priešistorę. Per metus galerijose-dirbtuvėse buvo suorganizuotos 63 nemokamos parodos, 14 nemokamų paskaitų-seminarų, 192 nemokamų praktinių-mokomųjų amato užsiėmimų, dalyvauta penkiose miesto ir 6 Lietuvos miestų mugėse ir šventėse.

Agentūros iniciatyva programos dalyviai telkiami pagyvinti miesto šventes, suteikti jiems autentišką vilnietišką dvasią, atstovauti ir reprezentuoti Vilnių bei šalį tarptautiniuose renginiuose. Tačiau ne visada pavyksta sulaukti tinkamo programos dalyvių įvertinimo į kultūrinį miesto indėlį bei palaikymo, geranoriškumo, supratimo ir lengvatų iš miesto švenčių organizatorių.


Regioninis bendradarbiavimas

Baigtas įgyvendinti ES programos URBACT II projektas „HerO – Paveldas kaip galimybė: darnios valdymo strategijos gyvybingam istoriniam miestovaizdžiui“ (toliau – projektas HerO), kuris įgyvendinamas nuo 2008 m. Projekto partneriai – Graco, Liublino, Liverpulio, Neapolio, Puatjė, Regensburgo, Sighišoaros, Valetos ir Vilniaus miestų savivaldybės. Vilniuje projektą vykdė VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra drauge su įsteigta Vietos darbo grupe, susidedančia iš savivaldybės, valstybės institucijų, viešojo ir privataus sektoriaus atstovų. Vadovaujanti projekto institucija Lietuvoje – Finansų ministerija.

Projekto tikslas – analizuoti ir apibendrinti ES miestų senamiesčių, UNESCO Pasaulio paveldo vietovių, valdymo patirtį, kurios pagrindu projekto partneriai rengė savus Integruoto valdymo planus. HerO projektas yra puikus bendradarbiavimo tarp Europos miestų pavyzdys. Parengtas HerO projekto partnerių geros praktikos pavyzdžių rinkinys (anglų kalba), kuriame išanalizuota 18 pavyzdžių, susijusių su pagrindinėmis projekto temomis „Vizualinis integralumas“ ir „Integruotas atgaivinimo metodas“. Rinkinyje pateikti du Vilniaus miesto projektai: „Naujos plėtros poveikio vizualinei miesto istorinio centro visumai įvertinimas“ ir „Bendruomenės skatinimas ir įtraukimas į paveldo apsaugą ir atgaivinimą“. Parengtas HerO Strateginis dokumentas ir Politinės rekomendacijos „Kelias į sėkmę – naujas požiūris į istorinių miestų valdymą“ skirtos merams ir politikams – miestų tarybų nariams. 2010 – 2011 m. bendromis partnerių pastangomis parengtas HerO projekto vadovas „Kelias į sėkmę – integruotas istorinių miestų valdymas“, kuriame aiškiai ir išsamiai pristatyta projekto metodologija.

Bendradarbiaudami su vietos darbo grupių nariais ir vadovaujančiomis institucijomis, miestai partneriai (tame tarpe ir Vilnius) parengė savo Vietos veiksmų planus, kuriuose nustatyti istorinių miestų kultūros paveldo išsaugojimo ir istorinių vietovių darnios plėtros tikslai ir uždaviniai, apibrėžtos temos ir sritys, sukurti konkretūs darbų planai. Vietos veiksmų planai gali būti naudojami kaip metmenys rengiant kultūros paveldo integruoto valdymo planus. Visų partnerių Vietos veiksmų planai buvo pristatyti baigiamosios projekto konferencijos Regensburge metu 2011 m. balandžio 12 – 15 d. Konferencijoje dalyvavo bei Vilniaus darbo grupės rezultatus drauge pristatė 2 Agentūros atstovai, 2 Savivaldybės Miesto plėtros departamento atstovai ir LR Finansų ministerijos (vadovaujančios projekto institucijos) atstovė. Vilniaus darbo grupės rezultatai – Veiksmų plano Vilniaus senamiesčiui metmenys išleisti atskiru leidiniu.

Parengtos dvi projekto finansinės ataskaitos (V-oji ir VI-oji: už 2010 m. II-ąjį pusmetį ir baigiamoji už 2011 m. I-ąjį pusmetį), kurių duomenys įvesti į PRESAGE sistemą. Ataskaitos suderintos su Pagrindinio partnerio atstovais, atliktas tų ataskaitų ir viso projekto pirmojo lygio auditas. Vykdytas nuolatinis susirašinėjimas su projekto HerO projekto partneriais ir vadovais, jų prašymu teikta reikiama informacija. Daugiau informacijos apie ES HerO projektą, visus projekto dokumentus bei leidinius galima rasti interneto puslapyje anglų kalba: www.urbact.eu/hero

Balandžio mėnesį pateiktos 2 naujos paraiškos ES fondų finansuojamiems INTERREG IVC grupės projektams. Projektas INNOCrafts skirtas pasikeitimui patirtimi tarp 12-os miestų amatininkų bei inovacinių amatininkų verslo įmonių steigimo klausimų nagrinėjimui. Projekte numatyta 10 tarptautinių susitikimų, seminarų, amatininkų mokymų bei įvairių šalių patirties studijų parengimas. Projekto Vilniaus dalies biudžetas – 125 000 eurų.

Projektas HERITPROT skirtas senamiesčių apsaugos nuo gaisrų temai nagrinėti, jame dalyvaus 10 miestų partnerių. Projekto Vilniaus dalies biudžetas – 121 000 eurų. Metų gale abi INTERREG IVC projektų paraiškos preliminariai patvirtintos, toliau tikslinamos ir galutinai bus patvirtintos 2012 m. vasario mėnesį.

Agentūra nuo 2006 m. koordinuoja Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios Casparini vargonų restauravimo Priežiūros tarybos veiklą. 2011 m. sukurtas interneto puslapis http://www.casparini.lt Puslapis skirtas pristatyti Adamo Gotlobo Casparini sukurtiems vargonams, kurie yra europinės reikšmės kultūros paveldas, tačiau labai trūksta lėšų pabaigti šių unikalių vargonų restauravimo darbus. Interneto puslapyje yra sudaryta galimybė internetu paremti vargonų restauravimą pinigine auka. 2011 metų spalio 21 d. Šventosios Dvasios bažnyčioje, bendradarbiaujant su kunigu Viktoru Bogdevičiumi, Agentūra surengė labdaros koncertą, skirtą Adam Gottlob Casparini vargonų restauravimui. Šio pirmojo labdaros koncerto metu grojo Vilniaus miesto savivaldybės Šventojo Kristoforo orkestras, diriguojamas Lietuvos nacionalinės premijos laureato profesoriaus Donato Katkaus. Apie vargonų restauravimo eigą ir iššūkius, instrumento išskirtinumą ir unikalų skambėjimą pasakojo vargonų restauratorius, Lietuvos restauratorių sąjungos pirmininkas Rimantas Gučas. Vargonavo muzikos menų daktaras Vidas Pinkevičius. Koncerte dalyvavo Vilniaus Rotary klubų nariai, Vilniaus restauratoriai, užsienio ambasadų kultūros atašė, parapijiečiai. Po koncerto dalyviams buvo suteikta galimybė apžiūrėti restauruojamus vargonus iš arčiau, išgirsti vargonų restauratoriaus komentarus ir atsakymus į klausimus.

Tęsiamas bendradarbiavimas su Pasaulio paveldo miestų organizacija (OWHC). Agentūros direktorius lapkričio 21–26 d. dalyvavo Sintroje vykusiame OWHC XI Pasauliniame kongrese „Pasaulio paveldo miestai ir klimato pokyčiai“. Kongreso metu įvyko susitikimai su OWHC projektų vadovu, su ICCROM (Tarptautinis kultūros paveldo tyrimų ir studijų centras) Istorinių miestų programos vadovu ir susitarta dėl bendradarbiavimo su šiomis organizacijomis. Dalyvauta OWHC regioninių grupių pasitarimuose, gautas kvietimas tapti OWHC Vakarų ir Šiaurės regiono grupės nariais.

Gruodžio 8–10 d. Agentūros direktorius planavo dalyvauti tarptautiniame kongrese Berlyne „Miesto paveldas – Europos ateitis“. Parengtas ir iš anksto išsiųstas pranešimas „Europos plytinės gotikos kelias: Vilniaus indėlis“. Planuota komandiruotė neįvyko, nes Agentūros direktorius nuo gruodžio 7 d. ėmė eiti Kultūros viceministro pareigas.


Informacinio centro veikla

Parengtos konkursinių projektų paraiškos
2011 m. Agentūros darbuotojai parengė 14 projektų paraiškų vietos finansavimui gauti, kurios pateiktos įvairioms kultūrinę veiklą finansuojančioms programoms. Gautos lėšos ir įgyvendinti 4 projektai.

LR Kultūros paveldo departamentui Nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos ir atgaivinimo programų projektų rėmimo valstybės lėšomis konkursui pateikti 4 projektai. Projektas „Sieninė tapyba Vilniaus šventovėse“ skirtas 2011 m. Europos paveldo dienų renginiams, kurių metu planuota suorganizuoti seminarus ir ekskursijas apie sieninę tapybą bei jos restauravimą. Projekte „Vilniaus istoriniai sodai ir parkai“ buvo planuojamos pažintinės ekskursijos po senuosius sodus ir parkus, paskaitos, parodos atnaujinimas, aplankai su istorinių Vilniaus parkų bei sodų piešiniais. Trečiojo projekto „Medinių pastatų tvarkymas, priemonės ir technologijos“ tikslas – medinės architektūros paveldo tvarkymo kokybės gerinimas. Tam tikslui būtų suorganizuotas seminaras bei išleistas informacinis leidinys – vadovas istorinio medinio pastato savininkui ar naudotojui apie medinių pastatų priežiūrą ir atnaujinimą. Ketvirtasis projektas – leidinys „Istorinės Lietuvos sostinės“, kuriuo būtų siekiama stiprinti ir plėsti žinias ne tik apie dabartinę Lietuvos sostinę - Vilnių, bet ir apie buvusių istorinių sostinių – Kernavės ir Trakų kultūrinį, istorinį, urbanistinį paveldą. Leidinys būtų išleistas 4 kalbomis: lietuvių-anglų bei rusų-lenkų.

Vilniaus miesto savivaldybės Vaikų vasaros poilsio programų konkursui pristatytas projektas „Pažinkime Vilniaus senamiestį“, skirtas suorganizuoti vasaros poilsio stovyklą Vilniuje esančių dienos centrų vaikams.

LR Kultūros rėmimo fondui (KRF) Kultūros ir meno projektų konkursui I-ąjį pusmetį pateikti 2 projektai. Projektas „Pažinkime Vilniaus senamiestį“ skirtas darželinukams ir moksleiviams nuo 5 iki 16 metų amžiaus. Projekte buvo planuojamos 3 dalys: lankstinukas su 8 maršrutais po Vilniaus senamiestį, šių maršrutų pagrindu vedamos ekskursijos vaikų grupėms, ekskursijų metu sukurtų vaikų fotografijų paroda. Antras KRF pateiktas projektas „Vilniaus ir Baltijos šalių sostinių pasaulio paveldas šiandien“. Šio regioninio projekto tikslas būtų leidinys, pristatantis Vilniaus senamiestį kaip UNESCO Pasaulio paveldo vietovę ir jo palyginimas su kaimyninių Baltijos šalių sostinių – Rygos ir Talino paveldu. Projektas būtų įgyvendinamas kartu su Rygos ir Talino miestų savivaldybių Kultūros paveldo skyriais.

LR Kultūros rėmimo fondui (KRF) Kultūros ir meno projektų konkursui II-ąjį pusmetį pateikti 3 projektai. Projektą „Senieji Vilniaus sodai ir parkai“ sudaro 5 sudedamosios dalys: teminės ekskursijos, specialistų parengtos paskaitos, paroda, leidinys bei organizuojamos talkos. Šiuo projektu Agentūra, pasitelkusi Vilniaus miesto savivaldybės Miesto estetikos skyrių bei Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungą, siekia stiprinti ir plėsti informacijos sklaidą apie Vilniaus miesto žaliąjį – gamtos kultūros paveldą. Antruoju Kultūros rėmimo fondui parengtu projektu „Lietuvos sostinės" siekiama pateikti visuomenei kompleksinį ir novatorišką trijų seniausių Lietuvos sostinių (Kernavės, Trakų ir Vilniaus) kultūros paveldo pristatymą ir išaiškinimą. Projektą sudarytų 2 sudėtinės dalys: leidinys bei trijų seminarų ciklas. Trečias projektas „Integruota senamiesčio pastatų informacinė sistema“.

Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros rėmimo programų projektų konkursui pristatytas tęstinis projektas „ Vilniaus senamiesčio architektūros stiliai“. Projekto metu 2012 m. planuojama parengti ir atspausdinti leidinį, kuris 2011 m. buvo parengtas skaitmenine forma. Antrasis projektas, pateiktas Vilniaus miesto savivaldybei – „Vilniaus legendos mažiesiems“, jo metu naudojantis senosiomis Vilniaus legendomis patiems mažiausiems Vilniaus gyventojams būtų žaismingai papasakota miesto mitologija, jos sąsajos su miesto istorija, architektūros raida, senaisiais miestiečių papročiais ir tradicinėmis vertybėmis.

Pateiktų projektų temos atspindi prioritetinius Agentūros uždavinius nekilnojamojo kultūros paveldo edukacijos srityje. Didelis dėmesys skiriamas ikimokyklinio amžiaus vaikų ir moksleivių ugdymui (projektai „Vilniaus legendos mažiesiems“, „Pažinkime Vilniaus senamiestį“, vaikų vasaros poilsio stovykla). Bendruomenės paveldosauginio išprusimo ugdymui skirti projektai, visuomenei pristatysiantys istorinius sodus ir parkus, medinės architektūros paveldą, istorines Lietuvos sostines, jų palyginimą su kitomis Baltijos šalių sostinėmis.

Įgyvendinti 4 kultūros programų finansavimą gavę projektai
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, gavusi finansinę paramą iš Vilniaus miesto savivaldybės pagal Vaikų socializacijos programą, penktus metus organizavo vasaros stovyklą „Pažinkime Vilniaus senamiestį”. Liepos 19–28 d.d. rengtuose pasivaikščiojimuose po Vilniaus senamiestį, muziejus bei amatininkų galerijas dalyvavo 30 moksleivių iš Antakalnio vaikų dienos centro bei Pagalbos priklausomiems asmenims tarnybos. Šie vaikai turėjo galimybes taip pat dalyvauti muziejų edukaciniuose renginiuose bei savo rankomis pasigaminti darbelių amatininkų galerijose.

Įgyvendinant KRF remiamą projektą „Pažinkime Vilniaus senamiestį“ suorganizuoti renginiai moksleiviams iš 8 Lietuvos rajonų. 2011 m. rugsėjo-gruodžio mėnesiais patyrę gidai vedė ekskursijas po Vilniaus senamiestį atskiromis temomis. Šių maršrutų pagrindu Agentūra išleido lankstinuką „Pažinkime Vilniaus senamiestį” (lietuvių kalba, tiražas 3000 vnt.), kuriame yra įdėti 7 teminių pasivaikščiojimų maršrutai. Taip pat parengta moksleivių fotografijų paroda „Pažinkime Vilniaus senamiestį“. Projekte dalyvavo 383 moksleiviai ir 36 mokytojai bei tėvai iš įvairių Lietuvos mokymo įstaigų.

LR Kultūros paveldo departamentas 2011 m. parėmė projektą „Sieninė tapyba Vilniaus šventovėse“, skirtą Europos paveldo dienų renginių ciklui. Rugsėjo 20 ir 22 d. suorganizuoti du seminarai bei du pažintiniai pasivaikščiojimai po Vilniaus šventoves (Šv. Dvasios cerkvę, Bazilijonų ir Šv. Mikalojaus bažnyčias), kuriose išlikusi XVI–XVIII a. sienų tapyba. Seminarus ir ekskursijas vedė tapybos ir architektūros restauravimo meistrai, paskaitos buvo parengtos su kino dokumentikos intarpais. Parengta paroda „Probotos vienuolyno sieninė tapyba“ seminaro metu iškabinta Agentūros patalpose, o vėliau buvo eksponuojama Rumunijos ambasadoje ir Užupio galerijoje „Galera“ (Užupio plenero metu).

Įgyvendintas Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros rėmimo leidybos programos projektas „Vilniaus senamiesčio architektūros stiliai“: parengtas leidinio tekstas, fotografijos, tekstas sumaketuotas ir patalpintas internete. Leidinys skirtas visiems besidomintiems Vilniaus architektūros paveldu, ypač naudingas mokytojams ir gidams, kaip pagalbinė priemonė rengiant pažintines ekskursijas vaikams, moksleiviams ir miesto svečiams. Aprašomi architektūros stiliai, kurie vystėsi nuo XIV a. iki pirmojo pasaulinio karo 1914 m. Leidinio turinį sudaro 9 dalys: Vilniaus senamiestis – UNESCO pasaulio paveldo vietovė, Seniausieji Vilniaus mūrai iki gotikos, Gotika, Renesansas, Ankstyvasis ir brandusis barokas, Vėlyvasis barokas, Klasicizmas, Romantizmas ir istorizmas, Modernas. Kiekvieną temą iliustruoja 224 originalios, kitur dar nespausdintos fotografijos iš Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje sukauptos fotografijų bazės. Gale pateikiamas tekste naudojamų architektūros terminų žodynėlis ir literatūros sąrašas. Pateikta paraiška tęstiniam leidybos projektui, norint atspausdinti leidinį popieriniame formate. Skaitmeninis leidinys patalpintas Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros interneto puslapyje http://www.vsaa.lt/architekturos-stiliai.pdf

Galima pastebėti, kad 2009–2011 m. paramą dažniausiai gaudavo projektai, skirti vaikų neformaliajam ugdymui, o tai patvirtina, kad Agentūra dirba teisinga kryptimi. Džiugu, kad 2011 m. paramą gavo net 2 projektai, skirti visuomenei pateikti gilesnes, profesionalesnes žinias apie Vilniaus miesto paveldo vertę. Papildomas kultūros projektų finansavimas turi mūsų veiklai didelę reikšmę, nes Agentūros biudžetas 2009–2011 m. buvo labai sumažintas, ir jo vos užteko įstaigos veiklos finansavimui.

Kiti Informacinio centro renginiai
2011 m. kovo 17 d. Agentūros patalpose surengtas Vilniaus miesto mokytojų seminaras „Vilniaus senamiesčio vertė“, kuriame dalyvavo 21 mokytojas. Seminaro metu buvo skaitomi pranešimai: „Vilniaus senamiesčio išsaugojimas ir priežiūra Pasaulio paveldo istorinių miestų kontekste“ bei „Vilniaus architektūros paveldo apžvalga“.

2011 m. balandžio 18 d. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, prisidėdama prie Pasaulinės paminklų ir paminklinių vietų apsaugos dienos paminėjimo, suorganizavo ekskursiją tema „Istorinės Vilniaus senojo vandentiekio vandenvietės“. Ekskursija vyko Vilniaus vandenvietės muziejuje, kuriame ekspoziciją parodė ir plačiai apie geriamo vandens istoriją Vilniaus mieste papasakojo geriamo vandens specialistė Gražina Jurgelevičiūtė.

2011 m. birželio 7–9 d., 14–16 d., 21–23 d. ir 28–30 d. Informacinis centras suorganizavo trumpas vasaros poilsio stovyklėles keturioms 7–13 metų vaikų grupėms. Jų metu moksleiviai dalyvavo kultūriniuose pasivaikščiojimuose po Vilniaus senamiestį, gamino darbelius tradicinių amatų dirbtuvėse, susipažino su muziejų ekspozicijomis bei edukacine veikla. Stovykloje viso dalyvavo 52 moksleiviai.

Rugsėjo 20 ir 22 d. Europos paveldo dienų proga suorganizuoti du seminarai ir teminiai pasivaikščiojimai „Sieninė tapyba Vilniaus šventovėse“.

Metų bėgyje Agentūra pravedė 16 papildomų renginių Lietuvos moksleiviams.

Atliktas Agentūros ankstesniais metais rengtų informacinių stendų Subačiaus, Pranciškonų ir Žydų gatvėse remontas (stendai buvo suniokoti chuliganų).

Viso Informacinis centras surengė 3 seminarus (2010 m. tik 1 seminaras), 11 apsilankymų amatininkų galerijose (2010 m. 6 apsilankymai), 6 edukacinius užsiėmimus muziejuose (2010 m. – 3 užsiėmimai), 10 paskaitų (2010 m. – 4 paskaitos) ir 49 pasivaikščiojimus (2010 m. – 19 pasivaikščiojimų) , bendrai renginiuose dalyvavo apie 900 žmonių (2010 m. – 600 asmenų) iš 8 Lietuvos rajonų mokymo įstaigų, 10 Vilniaus mokymo įstaigų bei 2 dienos centrų.

Remiantis rodiklių palyginimu, galime teigti, kad 2011 m. Informacinio centro veikla buvo labai sėkminga ir intensyvi. 2012 m. planuojame toliau tęsti seminarų, vaikų vasaros stovyklų, teminių pasivaikščiojimų, paskaitų visuomenei organizavimą. Veiklos intensyvumas labai priklausys nuo gaunamo papildomo projektų finansavimo


APIBENDRINIMAS

Pasaulio paveldo konvencijos įgyvendinimo gairės nurodo, kad „Valstybės narės yra skatinamos ugdyti visuomenės sąmoningumą jų šalies teritorijoje esančio paveldo išsaugojimo klausimais“. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra atlieka šį reikšmingą darbą, populiarindama Vilniaus senamiesčio – UNESCO pasaulio paveldo vertę ir ugdydama Vilniaus bendruomenės ( o kai kurių projektų metu – ir visos Lietuvos visuomenės atstovų) paveldosauginį sąmoningumą. Vilniaus miesto savivaldos lygyje tai yra vienintelė institucija, įgyvendinanti šį tikslą nuo pat Agentūros įkūrimo 1998 metais. Tikslo įgyvendinimo priemonės yra paveldo edukacijos projektai, seminarai, teminiai pasivaikščiojimai ir informaciniai leidiniai, suteikiantys galimybę giliau pažinti senamiesčio paveldo vertybes, žadinantys pagarbą ir domėjimąsi miestų istorija ir kultūra. Ypač daug dėmesio skiriama jaunimo paveldosauginiam ugdymui, siekiant paskatinti moksleivius aktyviau domėtis paveldu ir jo tausojimu. 2011 m. surengti 3 seminarai, 76 edukaciniai užsiėmimai, įgyvendinti 3 edukaciniai papildomą finansavimą gavę projektai. Agentūra parengė 16 paraiškų (tame tarpe 2 tarptautinės INTERREG IVC projektų paraiškos) projektų finansinei paramai gauti, o įgyvendinti 4 vietos finansavimą gavę projektai (2010 m. įgyvendinti tik 2 papildomą finansavimą gavę projektai) bei 2 tęstiniai tarptautinio bendradarbiavimo projektai. Dauguma šių projektų susiję su šviečiamųjų bei informacinių leidinių sudarymu ir leidyba.

Nuo 2000 metų įgyvendinama „Bendruomenės ugdymo“ programa nuolat skatino saugomų istorinių pastatų savininkus skirti daugiau dėmesio paveldo vertybių tausojimui bei kreiptis finansinės paramos jų tvarkybai. 2000–2008 metais įvykdyta virš 50 projektų vykdant savivaldybės ir privačių savininkų lėšų kooperavimą. 2009–2011 metais dėl sunkios ekonominės padėties pastatų tvarkymui lėšų neskirta, nors per tą laiką susikaupė net 24 prašymai suteikti dalinę finansinę paramą pastatų išorės tvarkymui. Nuo 2007 metų atsirado nauja galimybė gauti finansinę paramą – tai yra dalinis išlaidų kompensavimas, jau atlikus tvarkybos darbus. Vėlgi dėl lėšų stokos pirmą kartą dalinis kompensavimas (71, 68 tūkst. Lt) dviems istorinių pastatų savininkams suteiktas tik 2011 metų pradžioje. Šiuo metu Agentūroje parengta 11 bendradarbiavimo sutarčių su kultūros paveldo statinių savininkais, kurie, atlikę pastato išorės tvarkymo darbus, prašys kompensuoti patirtas tvarkybos darbų išlaidas. Toks paraiškų skaičius rodo gerėjančias ekonomines savininkų galimybes.

Agentūra nuo 2011 metų pradėjo įgyvendinti savivaldybėms priskirtą valstybės funkciją – vykdyti nekilnojamojo kultūros paveldo objektų stebėseną. Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje yra 2501 kultūros paveldo objektas, taigi ateinančiais metais laukia didžiulės apimties darbas. Ketinama bendradarbiauti su SĮ „Vilniaus planas“ GIS poskyrio specialistais, kad pritaikyti Savivaldybės užsakymu kuriamus interaktyvius žemėlapius kultūros paveldo objektų stebėsenos duomenų registravimui.

Agentūra rūpinasi ne tik nekilnojamuoju (materialiuoju) kultūros paveldu, bet taip pat ir kultūrinių miesto bendruomenės tradicijų (nematerialiojo paveldo) išsaugojimu. Tam skirta „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programa“, įgyvendinama nuo 2001-ųjų metų. Per 10 metų išaugo galerijų-dirbtuvių organizuojamų renginių kokybė ir kiekybė, ypač pagerėjo dalyvavimo tradicinėse miesto šventėse kokybė. Programos dalyviai įsigijo tradicinę amatininkų aprangą, specialias palapines ir stendus, nuolat tobulina nuomojamų iš Savivaldybės patalpų interjerus, vykdo muziejinę veiklą. 2011 metais galerijos-dirbtuvės surengė virš 200 mokomųjų užsiėmimų ir seminarų.






Atgaivinimo strategija

1998
1999
2000
2001

2002

2003

2004

2005

2006
2007
2008

2009
2010
2012

2013

2014

Bendruomenės ugdymas

Medinė architektūra


Dingęs Vilnius


Istorinis getas



ATGAIVINIMO PROGRAMOS
ŽEMĖLAPIS (1998–2008)



 

Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt