VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 
 



2004 M. atgaivinimo programa
(lentelė)

2004 m. Vilniaus senamiesčio atgaivinimo (VSA) programos įgyvendinimui iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžetinių ir nebiudžetinių lėšų buvo skirta 6836 tūkst. Lt. Atnaujinti Šv. Kotrynos bažnyčios restauravimo darbai, tęsiami Teatro ir muzikos muziejaus kiemo gerbūvio tvarkymo darbai, atliktas Vilniaus mokytojų namų fasado remontas, restauruotas sgrafitas Dominikonų g. 6, atlikti kiti pastatų ir jų aplinkos tvarkymo darbai.

Įgyvendindama „Bendruomenės ugdymo“ programą Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra suorganizavo 15 susirinkimų, kurių metu pastatų savininkai supažindinti su Vilniaus senamiesčio atgaivinimo programa ir galimybėmis gauti paramą pastatų išorės tvarkymui, primenant, kad paramą gali gauti tik tų namų savininkai, kurie nepažeidžia paminklotvarkos sąlygų reikalavimų (nekeičiant tradicinio stogo formos ir dangos, nekeičiant ankstesnių formų medinių langų ir t.t.). Siekta, kad savininkai sąmoningai suprastų, kaip svarbu pradėti pastatus tvarkyti laiku ir kompleksiškai, pradedant nuo pamatų sutvirtinimo ar stogo tvarkymo.

Dalyvauti 2004 metų Vilniaus senamiesčio atgaivinimo programoje buvo pateikti 58 pastatų savininkų prašymai. Daugiausia prašymų buvo pateikta stogų tvarkymui (23 objektams stogų dangos keitimui, 28 objektams fasadų atnaujinimui, 9 – kiemų tvarkymui, 13 – avarinių balkonų remontui ). Dėl lėšų stokos parama buvo skirta tik 12 objektų: sutvarkyti 5 gyventojų balkonai, 8 pastatų stogai ir 2 pastatų fasadai. Gyventojai ir pastatų savininkai šiems darbams skyrė 218 tūkst. Lt.

Įgyvendinant „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą“ buvo tęsiami Tymo kvartalo atkūrimo ir tvarkymo darbai: sutvarkytas šaligatvis Maironio g., pastatas Bokšto g. 16, baigiami Kūdrų g. atkūrimo darbai. Siekiant atgaivinti šį sunykusį istorinį kvartalą, čia pirmą kartą šurmuliavo Kaziuko mugė, kur vienoje vietoje susibūrė amatininkai – programos dalyviai. Šiai šventei Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra parengė lankstinuką, kuriame pristatyti Kaziuko mugėje dalyvavę amatininkai ir meistrai. Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai sėkmingai įgyvendina amatų programą, dalyvauja viešuose savivaldybės organizuojamuose renginiuose. Amatininkai dalyvavo festivalyje „Sostinės dienos. Vilnius 2004”, tapusiu galerija po atviru dangumi, kuriame lankytojai galėjo ne tik pamatyti eksponuojamus meno kūrinius, bet ir patys dalyvauti kūrybos procese.
Toliau sudaromos savivaldybei priklausančių patalpų lengvatinės nuomos sutartys amatininkams. Pilnai įsikūrė ir pradėjo veikti dar 8 galerijos-dirbtuvės (metų pabaigoje iš viso veikė 11). Ypač intensyvią veiklą vykdė R. Fledžinskienė (studija-galerija „Delmonas”), įsikūrusi patalpose Basanavičiaus g. 16/5, J. Vaičienė (galerija „Vitražo manufaktūra”) įsikūrusi patalpose Stiklių g. 6–8, K. Mizgiris (Baltijos gintaro meno centras), kuris už išskirtinai pažangų Vilniaus miesto savivaldybei priklausančio istorinio pastato, esančio Šv. Mykolo g. 12, sutvarkymą bei gintaro papuošalų apdorojimo amatų ir naudojimo etnokultūrinėse tradicijose propagavimą 2004 m. pabaigoje buvo Vilniaus miesto savivaldybės nominuotas. Metų pabaigoje atsidarė studija-galerija „Darijaus papuošalai” Dominikonų g. 7/20, tekstilės galerija „Aukso avis” Savičiaus g. 8. Prie Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos įgyvendinimo yra prisijungusios dar dvi asocijuotos keramikų dirbtuvės Pranciškonų g. 6 ir Paupio g. 5, kurios atitinka vykdomos programos nustatytas sąlygas.
Iš Vilniaus senamiesčio atgaivinimo programos lėšų sutvarkyti 2 savivaldybei priklausantys ir amatininkams išnuomoti objektai: Dominikonų g. 7 ir Basanavičiaus g. 1. Dėl prastų patalpų, t. y. remontui reikalingų didelių investicijų dar neįsikūrė D. Strazdo keramikos dirbtuvė Užupio g. 9/2.
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra keletą kartų per mėnesį rengdavo koordinacinius pasitarimus su menininkais-amatininkais, kurių metu buvo svarstoma dėl programos dalyvių vykdomos veiklos ir nuomos sutarties sąlygų įgyvendinimo, programos plėtros ir tolimesnio vystymo bei viešinimo, informacinių priemonių, derinami klausimai dėl patalpų įsirengimo. Kiekvienoje dirbtuvėje parengti ir įrėminti informaciniai stendai apie amato ištakas, istorinius faktus, žymiausias amato asmenybes ir kt. Parengtas dvikalbis (lietuvių-anglų) informacinis leidinys skirtas turistams ir miesto svečiams, pradėtas rengti paskaitų ciklas „Amatai Lietuvoje”.

Įgyvendinant VSA programos dalį „Regioninis bendradarbiavimas“ pradėtas projektas „Amatų suklestėjimas“ (“Celebration of Crafts”), finansuojamas per Leonardo da Vinci fondą. Projekto tikslas – kurti architektūrinio paveldo konservavimo ir restauravimo technologijų tobulinimo modelius, įgalinančius pereiti prie kokybiškesnio istorinių pastatų tvarkymo. Projekto partneriai: Roros savivaldybė (Norvegija), Suaugusiųjų mokymo institutas VOX (Norvegija), Estijos valstybinė paveldo taryba, Talino statybos mokykla, Lastu architektūros ir aplinkos kultūros mokykla (Suomija), specialistų lavinimo ir mokymo organizacija „Epicentras“ (Graikija), Džiovani Seko Suardo asociacija (Italija), Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra. 2004 metais suorganizuoti du projekto seminarai Roros (Norvegija) ir Taline. Seminaruose dalyvavo medžio restauravimo meistrai iš Lietuvos, Estijos ir Norvegijos.

2004 metais baigtas įgyvendinti Europos Bendrijos 5-osios mokslinių tyrimų ir technologijų plėtros bei demonstravimo programos projektas „Miesto bendruomenių stiprinimas per urbanistinės plėtros ir verslų sąveiką (ENTRUST)“. Projekto dalyviai iš 7 Europos miestų (Berlyno, Dublino, Glazgo, Hamburgo, Kopenhagos, Valetos ir Vilniaus) parengė ir pateikė Europos komisijai metodines kryptis viešojo sektoriaus praktikams ir politinio lygio rekomendacijas dėl visuomeninio-privataus sektoriaus bendradarbiavimo urbanistinio regeneravimo srityje. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra organizavo partnerių susitikimą Vilniuje kovo 28–30 dienomis. 2004 m. birželio 7–8 d. Hamburge įvyko baigiamoji ENTRUST konferencija „Privataus sektoriaus įtraukimas atgaivinant apleistus miesto rajonus“. Vilniaus miesto pranešimą „Bendradarbiavimas su bendruomenėmis ir privačiu sektoriumi, atgaivinant apleistus miesto rajonus“ perskaitė vicemeras K.Masiulis.

Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra parengė Vilniaus pavasario Varšuvoje seminaro „Lietuvos paveldosaugos politika ir Vilniaus senamiesčio regeneravimo strategija“ programą ir koordinavo pasirengimo seminarui darbus. Mokslinis seminaras įvyko 2004 m. gegužės 22 dieną Varšuvos Karalių rūmuose. Seminare valstybės ir savivaldybės lygyje pristatyta Lietuvos paveldosaugos politika, valdymas, problemos, programos ir jų įgyvendinimas, Vilniaus senamiesčio atgaivinimo patirtis. Įvyko abipusiai naudingos diskusijos su Lenkijos paveldosaugininkais, sutarta tęsti bendradarbiavimą.

Vyko aktyvus bendradarbiavimas su Pietų Kaukazo šalimis. Gegužės mėnesį VSAA direktorius G.Rutkauskas UNESCO Pasaulio paveldo skyriaus kvietimu dalyvavo UNESCO ekspertų konsultacinėje misijoje Kaukaze dėl istorinių miestų centrų atgaivinimo (Tbilisyje ir Baku). Spalio mėnesį ICCROM kvietimu direktorius G.Rutkauskas dalyvavo pasitarime Baku (Azerbaidžanas), rengiant rekomendacijas dėl istorinių miestų centrų atgaivinimo veiksmų plano ir strategijos bei pertvarkant istorinio senamiesčio apsaugos valdymą Baku. 2004 gruodžio 1 d. pasirašytas Tarptautinio paveldosaugos ir restauravimo mokymo centro (ICCROM) ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros Memorandumas dėl Gruzijos paveldosaugos specialistų vizito į Vilnių. Gruodžio mėnesį Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra suorganizavo mokomąjį seminarą Gruzijos paveldosaugos specialistams.

Vilniaus senamiesčio Informacinis centras daug dėmesio skyrė vidurinių mokyklų mokiniams, taip pat dirbo švietėjišką darbą su socialiai remtinais vaikais. Vaikai klausėsi paskaitų apie paveldą, dalyvavo ekskursijose po senamiestį, padėjo tvarkyti senamiesčio aplinką (prie Bastėjos ir Kalnų parke), dalyvavo projekte „Laiškai į praeitį”. Vaikų dailės darbų paroda buvo surengta Rotušėje. Informacinis centras, laimėjęs Švietimo ir mokslo ministerijos skelbtą konkursą, organizavo vaikų vasaros poilsio ir užimtumo stovyklą „Jaunuomenės istorinio sąmoningumo ugdymas”. Už šios stovyklos gerą organizavimą VSA agentūra buvo apdovanota Garbės raštu.

Pranešimai apie Vilniaus senamiesčio paveldo apsaugą ir atnaujinimą skaityti Varšuvos savivaldybės delegacijai, Liepojos savivaldybės delegacijai, Norvegijos komunalinio ūkio inžinierių sąjungos grupei, Erfurto Miesto plėtros, transporto ir ekonominės plėtros departamento direktoriui, Lundo universiteto Architektūros fakulteto dėstytojoms ir studentėms. Ekskursijos po senamiestį surengtos Vokietijos planuotojų asociacijai iš Berlyno, Berno universiteto Geografijos katedros studentams ir dėstytojams, Vokietijos Bundestago nariams.

Parengti ir pastatyti 2 informaciniai stendai: prie buvusios Didžiosios sinagogos Žydų gatvėje ir prie buvusios Pranciškonų vienuolyno varpinės (Įgyvendinant programą „Dingęs Vilnius“). Be leidinių, skirtų „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programai“ (brošiūra, pristatanti visas dirbtuves-galerijas, kompaktinis diskas, lankstinukas Kaziuko mugei), dar išleistas lankstinukas „Vilniaus miesto gynybinė siena“ (lietuvių ir anglų kalbomis).





Atgaivinimo strategija

1998
1999
2000
2001

2002

2003

2005
2006
2007
2008

2009
2010

2011
2012
2013

2014

Bendruomenės ugdymas

Medinė architektūra


Dingęs Vilnius


Istorinis getas




ATGAIVINIMO PROGRAMOS
ŽEMĖLAPIS (1998–2008)




Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt