VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
 



INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2007–2009 m.

2007 m. Informaciniame centre apsilankė 773 lankytojai (iš jų – 477 mokiniai), buvo organizuoti 37 renginiai. Bendradarbiaujama su Saulėtekio, Simono Daukanto, Jono Ivaškevičiaus, Lazdynų, Kalvarijų, Senamiesčio, Jono Basanavičiaus, Šeškinės, Petro Vileišio vidurinėmis mokyklomis, Užupio gimnazija, Utenos vidurine mokykla. Mokiniams buvo surengtos ekskursijos po senamiestį, aplankytos amatininkų dirbtuvės. Taip pat skiriamas dėmesys ir socialiai remtiniems vaikams, palaikomas ryšys su tarnyba „Parama”. Viso įvyko 31 ekskursija. Tęsiamas bendradarbiavimas su ikimokyklinio ugdymo įstaigomis (vaikų darželiais) „Gudrutis” ir „Krivūlė”, esančiais senamiestyje. Vaikams buvo rengiamos ekskursijos pagal išleistą lankstinuką „Pažinkime senamiestį”. Vaikų darželyje „Krivūlė” buvo atidaryta fotografijų paroda „Pasaulio paveldo miestai”.
Tęsiamas Pasaulio paveldo miestų organizacijos (PPMO) projektas „Jaunimas pasaulio paveldo kelyje”, kuriame Vilnių atstovauja Užupio gimnazijos moksleiviai.
Minint Tarptautinę paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos dieną, balandžio 18 d., bendradarbiaujant su Senamiesčio seniūnija, buvo surengtos dvi švaros talkos: vaikai tvarkė Kalnų parko teritoriją ir Bernardinų kapines bei Vilnelės šlaitą. Minint Vasario 16 – Lietuvos Nepriklausomybės dieną – buvo paskelbtas detektyvų rašymo konkursas „Kur dingo Lietuvos Nepriklausomybės aktas?”. Vaikai iš Naujamiesčio kūrybos namų dailės studijos „Menų gatvė” piešė Nepriklausomybę ir Laisvę. Projekte dalyvavo 250 vaikų, buvo sukurti 26 istoriniai detektyvai, parodai pristatyti 58 dailės darbai.

Skaitytos paskaitos Č.Kudabos klubo nariams, Liverpulio John Moore universiteto Technologijos ir aplinkos fakulteto Aplinkos katedros magistrantų grupei (24 studentams ir 5 dėstytojams).

Kaip ir kiekvienais metais rugsėjo mėnesį organizavome renginius, skirtus 2007 m. Europos paveldo dienoms. Pagal maršrutą „Plytinės gotikos kelias“ surengėme ekskursijas į tris gotikines Vilniaus bažnyčias (Šv. Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblį, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Pranciškonų – konventualų) bažnyčą ir Šv. Mikalojaus bažnyčią). Surengėme dvi ekskursijas „Vilniaus medinės architektūros kelias“, kurios vyko Žvėryne, buvo pristatyti jau restauruoti ir numatomi restauruoti pastatai, rajono raidos istorija. Ekskursijos metu pristatytas leidinys „Vilniaus miesto medinės architektūros paveldo apsaugos strategija“. Visose ekskursijose apsilankė apie 300 Vilniaus gyventojų. Agentūroje rugsėjo mėnesį vyko paroda „Vilniaus medinės architektūros paveldas“. Vilniaus miesto savivaldybėje tuo pačiu metu buvo eksponuojama VSAA parengta paroda „Vilniaus istoriniai sodai ir parkai”.

2008 m. rugpjūčio – gruodžio mėn. VSAA Informacinis centras, dalinai finansuojant Kultūros rėmimo fondui, vykdė projektą „Kultūros paveldo pažintinių renginių ciklas moksleiviams“. Programos tikslas buvo edukacinis: ugdyti jaunimo (moksleivių) paveldosauginį sąmoningumą, patrauklia forma suteikti moksleiviams kuo daugiau žinių apie Vilniaus senamiesčio materialias ir nematerialias kultūros paveldo vertybes. Programoje dalyvavo 11 mokymo įstaigų iš visos Lietuvos (5 Vilniaus bei 6 likusių Lietuvos vietovių mokymo įstaigos) ir 1 lopšelis-darželis iš Vilniaus (iš viso apie 420 vaikų).
Projekto metu buvo skaitomos paskaitos bei organizuojamos ekskursijos nurodytomis temomis, amatų dirbtuvėse buvo organizuojami praktiniai užsiėmimai. 5 Amatų dirbtuvėse apsilankė 11 skirtingų grupių (apie 250 vaikų) iš Vilniaus mokymo įstaigų. Pažymint Lietuvos Tūkstantmetį Agentūra išleido 500 vnt. skirtukų knygoms su 7 žymiomis Lietuvos istorijos datomis, kurie buvo dalinami visiems moksleiviams bei mokytojams, dalyvavusiems projekte.
Šio projekto metu buvo suorganizuotos viktorinos, dalyviai apdovanoti įvairiais prizais: knygomis, plakatais, jiems organizuotos vaišės, pasikalbėjimai apie išgirstas temas. Taip pat suorganizuota dalyvavusių moksleivių fotografijų paroda „Gyvename sename Europos mieste“, kuriose buvo užfiksuotas Vilniaus senamiestis. Ši paroda skatino moksleivius nuo pat pradžių įdėmiau stebėti lankomus objektus, ieškoti savito požiūrio į paveldą ir jo sąsajas su Europos kultūra, išreikšti savo pasaulėžiūrą per Vilniaus kultūros paveldo aplinką. Prie parodos autorių prisidėjo ir Vilniaus Naujamiesčio moksleivių namų Foto būrelio mergaitės.
Ruošiantis projektui buvo sudaryta 11 sutarčių su gidais, lektoriais, amatų dirbtuvėmis, buvo organizuojami darbiniai susitikimai, būsimo projekto aptarimai. Vaikams paskaitas skaitė knygų apie Vilnių autorius Rimvydas Čaplinskas, archeologas Kęstutis Katalynas. Ekskursijas vedė viena iš geriausių Vilniaus gidžių Aldona Mikulionienė.
Iki 2008 m. pabaigos buvo parengti 6 projektai daliniam finansavimui gauti, kurie pateikti Kultūros rėmimo fondui (Tūkstantmečio paveldas: senamiestis ir jaunuomenė), Vilniaus savivaldybei („Vilniaus miesto savivalda ir rotušė“, „Lietuvos valstybingumas: istorinės Lietuvos sostinės“, „Jaunuomenės istorinio-pilietinio sąmoningumo ugdymas“), Kultūros Ministerijai („Lietuvos valstybingumas: istorinės Lietuvos sostinės“) bei Švietimo Ministerijai („Valstybės sostinė ir Lietuvos tūkstantmetis“).

2009 m. informacinis centras vykdo švietėjišką veiklą paveldo ir miesto istorijos pažinimo srityje. Paveldosauginis ugdymas kelia senamiesčio gyventojų sąmoningumą, palengvina jų dalyvavimą senamiesčio priežiūros, tvarkymo ir atnaujinimo procese. Ypač didelis dėmesys skiriamas jaunuomenės ugdymui.
2009 m. sausio – gegužės mėn. VSAA Informacinis centras, dalinai finansuojant Kultūros rėmimo fondui, vykdė projektą „Tūkstantmečio paveldas: senamiestis ir jaunuomenė“. Net 16 Lietuvos mokyklų klasių (II–IX klasių moksleiviai) klausėsi paskaitų bei ekskursijų, kurias vedė įvairių sričių specialistai (archeologas, miesto kultūros istorikas, architektūros istorikė, gidė-ekspertė) Moksleiviai taip pat dalyvavo paskaitose ir praktiniuose užsiėmimuose, kurie buvo organizuojami amatininkų galerijose: „Molio laumė“, „Puodžių cechas“, „Meno Niša“, „Vitražo manufaktūra“, „Karpinių salonas“. Programos tikslas buvo švietėjiškas: ugdyti jaunimo (moksleivių) istorinį ir paveldosauginį sąmoningumą, patrauklia forma suteikiant moksleiviams daugiau žinių apie Vilniaus senamiesčio materialias ir nematerialias kultūros paveldo vertybes.
Rugsėjo 18 – 25 d. Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, prisidėdama prie Kultūros paveldo departamento rengtų Europos paveldo dienų renginių , suorganizavo keturias ekskursijas į skirtingų konfesijų maldos namus, esančius Vilniaus senamiestyje. Dviejų savaičių bėgyje buvo suorganizuoti 4 pasivaikščiojimai: pirmasis maršrutas vedė į Šv. Dvasios cerkvę, Šv. Trejybės bažnyčią bei Šv. Mikalojaus bažnyčią, antrasis maršrutas – į Šv.Nikolajaus cerkvę, Liuteronų Evangelikų bažnyčią bei Šv. Dvasios bažnyčią.
Keturiuose renginiuose viso dalyvavo apie 200 žmonių, didžioji jų dalis registravosi į pasivaikščiojimus iš anksto. Kiekvienoje šventykloje grupę pasitikdavo toskonfesijos/ bendruomenės atstovas ar kunigas, kurie papasakojo ne tik pačio pastato atsiradimo ir gyvavimo istoriją, bet ir supažindino su savo religijos tradicijomis. Ekskursijų dalyviai labai domėjosi autentiškai pristatomų konfesijų skirtumais ir panašumais, apžiūrėjo šventyklų puošybą tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės.
Gruodžio 1 d. baigėsi Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros rengtas 2009 m. II pusmečio Kultūros fondo dalinai finansuotas projektas „Istoriniai Vilniaus vargonai“. Programoje dalyvavo 120 moksleivių iš įvairių Vilniaus mokymo įstaigų: Senamiesčio vidurinės mokyklos, Gabijos gimnazijos, Žaros vidurinės mokyklos ir Žvėryno gimnazijos. Jaunimas dalyvavo 12 renginių: jiems buvo suorganizuotos 5 ekskursijos, 5 paskaitos bei 2 vargonų koncertai Šv. Dvasios bažnyčioje (vargonavo dr. Vidas Pinkevičius). Paskaitas bei tematines ekskursijas „Senieji autentiški vargonai Vilniaus bažnyčiose“ vedė vargonų tyrinėtojas Dr.Girėnas Povilionis bei Lietuvos muzikologas, vargonų restauratorius Rimantas Gučas. Paskaitų metu buvo ne tik klausoma lektorių paruoštos medžiagos, bet ir žiūrimas dokumentinis filmas „Senieji Lietuvos vargonai”, supažindinantis su visoje Lietuvos teritorijoje išlikusiais senaisiais vargonais, o ekskursijų metu buvo aplankytos Šv. Dvasios, Bernardinų, Šv. Jonų bažnyčios bei Vilniaus Katedra. Papildomai išleistas lankstinukas lietuvių, anglų bei lenkų kalbomis apie Šv. Dvasios istorinius vargonus.


INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2013–2014 m.
INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2010–2012 m.
INFORMACINIS CENTRO VEIKLA 2000–2006 m.






VSAA LEIDINIAI


Paskaitų ir teminių pasivaikkščiojimų/ekskursijų po Vilniaus senamiestį ĮKAINIAI

Teminių parodų apie Vilniaus miesto istorija nemokamas
eksponavimas mokymo įstaigose

Pažinkime senamiestį

Atviras kvietimas moksleiviams ir mokytojams




Vilniaus architektūra
Gotika
Renesansas
Barokas
Klasicizmas

XIX a. Vilnius (foto)

A. G. Casparini vargonai


 

Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt